Robot și alte echipamente anti-infecții nosocomiale, la Spitalul de copii din Timișoara

spitalul de copii din timisoara cumpara echipamente pentru reducerea infectiilor (6)
untitled design set 970x90 px

Spitalul de Copii Louis Țurcanu Timișoara achiziționează prin PNRR mai multe echipamente și materiale destinate reducerii riscului de infecții nosocomiale. 

Anul trecut, Spitalul de Copii Louis Țurcanu din Timișoara a raportat 175 de infecții nosocomiale, cu o rată de incidență de 1,04%. În ultima perioadă numărul acestora a crescut din cauza focarelor din spital care nu au putut fi întotdeauna prevenite, cum ar fi cele de covid și rujeolă, spun medicii.

„Infecțiile nosocomiale sunt câteva dintre cele mai mari rele ale progresului medicinei. Vrem să combatem aceste infecții asociate actului medical pentru că le recunoaștem, le avem și este un fapt al medicinei moderne în toate țările lumii”, a declarat Mihai Gafencu, directorul medical al Spitalului de Copii Louis Țurcanu din Timișoara.

Prin proiect sunt achiziționate echipamente pentru blocul operator al spitalului, unitățile de terapie intensivă și laboratorul de analize medicale. „Intervențiile au fost extrem de împrăștiate ca țintă în spitalul nostru în acest proiect. Am încercat să suplinim fiecare parte. Antibioterapia face parte din unele mari rele. Asta nu poți să schimbi la nivelul spitalului. Ce putem să schimbăm la nivelul spitalului este să încercăm să căutăm sursele de propagare, răspândire sau chiar apariția unor infecții spitalicești și să le combatem.”, a mai explicat Mihai Gafencu.

Robotul chirurgical – cum ajută la limitarea infecțiilor

Anual, la Clinica de Chirurgie și Ortopedie Pediatrică sunt operați aproximativ 3.000 de copii de toate vârstele. În blocul operator al spitalului, la începutul anului a fost montat un robot chirurgical Senhance Surgical System, al cărui rol e important în reducerea incidenței infecțiilor nosocomiale. Cinci medici și două asistente medicale au fost instruite să îl poată folosi. Până acum au fost făcute 27 de intervenții chirurgicale, cum ar fi hernii inghinale, varicocel sau chist de ovar.

„În chirurgie, infecțiile nosocomiale înseamnă infecțiile pe care le iei din contactul cu diverse persoane, timp îndelungat cu persoane potențial infectate. Robotul acesta este unul cu trei brațe, performant, care este asistat digital, prin care echipa chirurgicală se reduce la una sau două persoane care intră în sală și montează robotul, operatorii putându-și desfășura activitatea la distanță, în afara sălii de operație, în alte încăperi sau chiar în alte clădiri. Robotul ne ajută să limităm contactul pacientului cu persoane potențial purtătoare. (…) Robotul operează laparoscopic. Timpul de operație este mai redus, manevrabilitatea pe care o asigură este net superioară celei ale mâinii chirurgului, în consecință, riscul de apariție a unor infecții este mult diminuat”, a declarat Ovidiu Adam, managerul spitalului.

spitalul de copii din timisoara cumpara echipamente pentru reducerea infectiilor (5)

spitalul de copii din timisoara cumpara echipamente pentru reducerea infectiilor (4)

publicitate ziar expresb 1000x100

Rolul laboratorului în combaterea infecțiilor din spital

Medicul de laborator este cel care poate depista germenii infecțioși. Iar dotarea laboratorului cu echipamente performante îi face munca mai eficientă.

spitalul de copii din timisoara cumpara echipamente pentru reducerea infectiilor (3)

„Metodele de biologie moleculară permit identificarea virusurilor și a bacteriilor în același timp, exact și foarte rapid. Avem asigurată toată aparatura necesară ca să facem acest lucru. (…) Înainte primeai proba de analizat, trebuia să faci culturi, să manevrezi probele manual. Acum avem o linie automată, practic un robot. Doar introduci proba, iar el va prelucra, va identifica germenii fără să mai existe posibilitatea să ai contaminare. Și mai sunt câteva aparate care realizează o identificare rapidă; aici ai nevoie de exactitate, să știi ce germeni identifici, și rapiditate – adică să fii rapid și exact. Toate aceste aparate acest lucru îl fac, sunt cele mai performante, a declarat Liviu Tamaș, medic primar de medicină de laborator la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.

spitalul de copii din timisoara cumpara echipamente pentru reducerea infectiilor (1)

Tot prin proiect, spitalul este dotat și cu sisteme de decontaminare a aerului din încăperi, de dezinfecție a suprafețelor, sterilizare a echipamentelor și instrumentarului medical, de curățenie și ventilație.

„Luminometrul pe care îl  achiziționăm prin acest proiect este o testare rapidă a suprafețelor în ce privește curățenia efectuată de personalul de îngrijire și partea de microbiologie ne ajută cu depistarea germenilor în cazul autocontroalelor pe care noi le efectuăm pe secțiile spitalului. Pentru partea de dezinfecție, avem roboți cu lămpi UV; se pot folosi atât cu persoană în încăperea respectivă, cât și fără. Și avem aparate de sterilizare cu filtre performante”, a explicat medicul Carmen Kemper, managerul de proiect.

Proiectul trebuie implementat până în noiembrie anul acesta, iar valoarea lui este de aproximativ 35 milioane de lei.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/