Au prostit și umilit românii să le dea votul pentru un litru de ulei și-o pungă de zahăr. Acum dorm în fotolii luxoase în Parlament și se trezesc doar când trebuie să-și mai acorde bani și alte facilități sau când grupările mafiote mai au nevoie de vreo lege de pe urma căreia să câștige sute de milioane de euro. Când vine vorba de amărâți… Dumnezeu cu mila! Ăștia sunt cei mai mulți dintre parlamentarii de astăzi, niște indivizi care nu mai au nimic uman în ei și care aleargă toată ziua doar pentru a se îmbogăți incomensurabil!
Sunt deja câțiva ani buni de când la Anina s-a închis spitalul. S-a făcut atunci puțin tam-tam, apoi oamenii care au coborât sute de metri în subteran după cărbune s-au obișnuit cu ideea că pot muri cu zile fără ca să-i pese cuiva. În locul spitalului a apărut în cele din urmă un centru pentru persoane vârstnice, un azil de bătrâni. Și nu unul oarecare, ci un azil care găzduiește astăzi 47 de persoane, dintre acestea aproape jumătate având nevoi speciale. Își trăiesc bătrânețea la azilul din Anina 16 persoane care suferă de demență, trei cu lacunarism cerebral, una cu demență, iar alte trei cu amputații de membre inferioare. Practic, bătrâni care nu au fost acceptați de alte centre din județ și chiar din țară. Pentru că în acest adăpost se regăsesc 26 de bătrâni din Anina, 18 din alte localități ale județului Caraș-Severin și două din alte județe. În ajunul Crăciunului, acești oameni, bătrâni, unii care nu mai au pe nimeni, sau suferinzi, au primit o veste cum nu se poate mai tristă. Sunt nevoiți să-și facă bagajele, pentru că la mijlocul lui ianuarie 2016 trebuie să plece în alte părți. Fiecare pe unde apucă. Persoanele cu nevoi speciale însă au toate șansele să ajungă în stradă. Pe ei nimeni nu-i vrea!
Primăria Anina a încercat să sprijine acest azil și a făcut-o în limita posibilităților, chiar dacă alții sunt cei care trebuie să caute și să ofere soluții. Gheorghe Românu nu a rămas insensibil la drama care-i paște pe cei 47 de bătrâni și a luat legătura cu parlamentarii de Caraș-Severin, cu Prefectura, Consiliul Județean și ministerele. A primit și câteva răspunsuri, însă nicio soluție concretă. Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a transmis că „se analizează această situaţie, în vederea identificării unor soluţii, care să răspundă adecvat nevoii tot mai mari de servicii sociale specializate destinate persoanelor vârstnice”. Și de atunci se tot analizează!
Soluții nu sunt nici la Consiliul Județean, chiar dacă acesta are în administrare mai multe azile, dotate modern și care au paturi libere. „Căminele de bătrâni ale Consiliului Județean sunt dotare ultramodern, au fost finanțate cu proiecte europene. Noi, în măsura posibilităților, vizavi de cei de la Anina putem parțial să preluăm unele dintre persoane, dar acolo sunt cei cu două boli extrem de grave pentru care căminele CJ nu sunt acreditate”, a explicat Ilie Iova, vicepreședintele administrației județene. Prefectul de Caraș-Severin, Nicolae Miu Ciobanu, a aflat și el de problemele azilului din Anina. A mai aflat, după cum chiar el a mărturisit, că există cămine publice în județ care au destule locuri libere, numai că bătrânii cu probleme mai grave de sănătate nu sunt bineveniți aici. Prefectul se dovedește până la urmă a fi de mare folos în rezolvarea acestei probleme. „Noi trebuie să fim cu un pas înainte și să ne pregătim noi pentru bătrânii care urmează să vină, să avem personal suficient și calificat, pentru că este o problemă care trebuie rezolvată neapărat și fără niciun fel de comentarii, chiar dacă ne convine sau nu ne convine să îi primim”, a recomandat Ciobanu. Atât a putut face reprezentantul Guvernului în teritoriu. Fără cuvinte!
Și totuși, cu cei 47 de bătrâni de la Anina cum rămâne?! În Parlament, strigătul lor disperat se aude?! Sau, vorba Paraziților, parlamentarii noștri sunt mai preocupați să-și voteze reduceri pentru când se duc la curve!