REVOLTĂTOR. Medicii de familie află detalii despre vaccinare din presă! „Comunicarea cu Ministerul Sănătății – zero barat!”

O spune chiar vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraș-Severin, Daniel Popovici. Paradoxal, Ministerul Sănătății apelează tocmai la medicii de familie pentru a extinde vaccinarea anti-COVID, în timp ce aceștia află detalii despre reacții alergice, statistici și recomandări… din presă!

În lipsa unor informații clare și din cauza bâjbâielilor reprezentanților din Sănătate de la izbucnirea pandemiei de coronavirus, campania de vaccinare riscă să fie un eșec. Suntem împinși de la spate să ne vaccinăm fără să mai stăm pe gânduri, dar nimeni nu spune cu subiect și predicat cui nu i se recomandă această imunizare, la fel cum nu se spune că persoanele imunizate transmit mai departe (sau nu) virusul. Stând de vorbă cu vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie din Caraș-Severin, Daniel Popovici, am primit, pe lângă păreri avizate despre vaccinarea anti-COVID, și o informație revoltătoare: Ministerul Sănătății nu spune lucrurilor pe nume nici măcar în relația cu medicii de familie!

Există boli sau alergii care nu permit vaccinarea?

„Varianta asta nu există”, ne spune Daniel Popovici. „Una dintre doamnele asistente care lucrează cu mine se știe alergică la mai multe medicamente, a făcut Pfizer, a stat în observație acolo, nu a pățit nimic. După ce a ieșit, a fost roșie de sus până jos, deci a făcut o reacție alergică care a trecut în decurs de jumătate de oră cu două tablete, una de calciu și una de magneziu. Și eu am un teren alergic, cu un astm bronșic făcut în copilărie la polen. Nu am avut nimic. Nimeni nu poate să spună că dacă te vaccinezi nu ți se întâmplă nimic. Nu ai cum să îi spui omului «dacă ai boala asta, nu te vaccina»”.

Un lucru este cert: efectele secundare au apărut la aproape toate dozele de vaccin administrate, indiferent dacă vorbim despre o simplă durere la nivelul brațului sau despre șoc anafilactic. Tragic este însă că nu există informații clare, iar riscurile sunt crescute, cu atât mai mult cu cât nici măcar medicii de familie nu știu exact ce să le recomande pacienților lor. „Toată informația despre reacțiile alergice, despre vaccin, am primit-o prin intermediul mass-media. Comunicarea între Ministerul Sănătății și noi – egal zero barat! Nu am primit nimic.”, dezvăluie Daniel Popovici. „Eu ce îi spun unui pacient despre tipurile de vaccin? Pot să îi prezint reacțiile altor persoane care s-au vaccinat deja, dar asta din practică, nicidecum oficial, cu procente. Nu poți să-i spui omului: «poți avea neșansa să faci asta».”, mai spune medicul de familie din Reșița.

Daniel Popovici consideră că pacienții din România ar trebui să aibă o imagine clară și asupra situației din Europa. Care au fost reacțiile adverse pe continent, ce procentaj din populația vaccinată a fost afectată? „Am prieteni medici în Germania. Unul dintre ei mi-a spus chiar săptămâna trecută că a venit o tânără cu embolie pulmonară, pe care abia a scos-o. Oare ține de AstraZeneca sau nu? Despre Johnson&Johnson am văzut tot la televizor că a dat niște embolii foarte, foarte rare. Rare ca boală, nu ca efect al vaccinului Johnson. Am văzut la televizor că unele state au întrerupt vaccinare cu AstraZeneca. Dar oficial să-ți spună… Nimeni nu-și asumă.”

Sunt atât de multe întrebări la care medicii de familie nu pot oferi răspunsuri. O persoană vaccinată are voie să consume alcool, să facă efort fizic sau duș în ziua respectivă? Ce simptome ar trebui să îl alarmeze? Ar fi bine să ia vreun alt medicament preventiv? Totul rămâne la latitudinea medicilor de familie sau, chiar mai rău, la latitudinea celui care merge pur și simplu cu buletinul și se vaccinează. Asta pentru că întregul proces este ambiguu.

„Informațiile de la Grupul de Comunicare și de la marii specialiști care ne diriguie medicina și vaccinarea în momentele astea… n-a venit nimic. (…) Nu este informație. Campania de informare și de vaccinare a fost deficitară.”, mărturisește Popovici.

10 milioane de vaccinați în România până în luna septembrie?

„Statistic, la televizor se zicea că 45% sunt reticenți la vaccinare, adică nu doresc. Încă vreo 15% se mai gândesc. Eu m-aș bucura ca până în septembrie să trecem de 5 milioane de oameni vaccinați. Am văzut că Pfizer face studii pentru vaccin care să fie administrat între 12 și 16 ani. Adulții care s-au vaccinat și au copii în această marjă își vor vaccina copiii. Eu trăiesc cu speranța că vom depăși bine de tot cifra de 3 milioane. Nu știu cât va fi până în septembrie, dar 10 milioane mi se pare un pic cam mult din cauza reticenței.”, este de părere Daniel Popovici.

Vaccinații se pot îmbolnăvi și transmit mai departe virusul

Este deja cunoscut faptul că sunt persoane cu două doze de vaccin administrate care au făcut totuși COVID-19. „De asta este oportună purtarea măștii în continuare.”, consideră vicepreședintele Colegiului Medicilor de Familie Caraș-Severin. Cât privește teoria potrivit căreia persoanele vaccinate nu mai transmit virusul, pe modelul „mă vaccinez pentru binele celorlalți”, este o altă presupunere nefondată. „Este posibil să transmiți mai departe. Adică dacă ai luat în nas virusul, tu nu faci boala, dar strănuți în fața altei persoane. Sigur îl transmiți.”, ne-a mai declarat Daniel Popovici.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/