Revoltă în cartierul Jupa! Locuitorii nu acceptă decizia consilierilor locali!

Mai mulți cetățeni din Jupa consideră că terenul ales pentru depozitarea gunoiului rezultat din construcții de către Transal Urbis este prea aproape de albia râului Timiș și de stația de epurare. În consecință, cer închiderea imediată și ecologizarea zonei.

Oamenii au făcut plângeri la Garda de Mediu și au solicitat consilierilor locali să iasă pe teren, nu numai să ridice mâna la vot pentru probleme necunoscute. Invitația este pentru astăzi, ora 18.00.

Menționăm că în ședința de Consiliu Local Transal Urbis a cerut votul aleșilor locali pentru aprobarea alocării unui teren identificat la Jupa din proprietatea municipiului pentru a putea amenaja un depozit de materiale rezultate din construcții, mai ales că în zonă au rămas mai multe cratere, după ce o balastieră ar fi închis activitatea.

Grupul de locuitori din Jupa a transmis câte o petiție Gărzii de Mediu, Administrației Naționale Apele Române, Administrației Bazinale de Apă Banat, Consiliului Județean, Prefecturii, Primăriei Caransebeș prin care solicită un control amănunțit al acestui depozit, considerând că se află la doar 100 de m distanță de malul râului Timiș:

Transal Urbis Caransebeș, operatorul local de salubritate, depozitează deșeuri rezultate din construcții și deșeuri amestecate (mobilier, saltele, material textil, plastic, anvelope, etc), pe un teren identificat cu nr. cadastral 43789, proprietatea orașului Caransebeș, domeniul privat, teren aflat în apropierea Stației de Epurare Jupa. Terenul, în suprafață de 20.431mp, este situat pe malul stâng al râului Timiș la o distanță de aprox. 100 m de albia râului și la aprox. 300 m de trei monumente istorice de interes național (Castrul Roman Tibiscum, Castrul de piatră, Canabae). Satul se află la o distanță de 300-400 m de respectiva zonă de depozitare a deșeurilor. Consiliul Local al municipiului Caransebeș a dat în folosință gratuită către Transal Urbis acest teren cu destinația stație de sortare și depozitare temporară a deșeurilor rezultate din construcții. De fapt, pe terenul respectiv nu există nici amenajări și nici dotări necesare unui depozit de deșeuri cu stație de sortare. Deșeurile sunt aduse de mijloacele de transport ale Primăriei Caransebeș și descărcate direct pe teren, iar periodic aceste deșeuri sunt incendiate. Considerăm că deșeurile depozitate în proximitatea râului Timiș sunt o sursă de poluare a acestuia, mai ales că așa-numita stație de sortare a deșeurilor rezultate din construcții nu respectă prevederile legale în domeniul depozitării deșeurilor, respectiv H.G. nr. 162/2002 și Normativul tehnic privind depozitarea deșeurilor aprobat prin Ordinul Ministerului Mediului și Gospodăririi Apelor nr. 757/2004.”, se arată în petiția semnată de cetățenii din Jupa, zonă aparținătoare municipiului Caransebeș.

Locuitorii satului Jupa solicită oprirea depozitării acestor deșeuri în zona respectivă și ecologizarea acesteia, locul fiind considerat o sursă de poluare și de pericol atât prin depozitarea necorespunzătoare, cât și prin incendierea deșeurilor. Mai mult, deşeurile sunt depozitate atât în proximitatea râului Timiş, fiind o sursă de poluare şi pentru râu, cât şi în proximitatea caselor, ceea de conduce la mirosuri insuportabile, poluare, fum, întrucât cam la două zile se incendiază deșeurile.

 

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/