Revenirea la starea de urgenţă: „Ștreangul pus la gâtul turismului românesc”

Relaxarea măsurilor impuse de autorități în contextul epidemiologic nu pare să fi șters cu buretele dezechilibrul creat pe segmentul turistic, mai ales că numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus depășește în ultimul timp pragul de 1.000 de persoane/zi. Astfel, dacă din motive de prevenție, pe teritoriul României s-ar institui o nouă stare de urgență, industria ospitalității ar capitula fără doar și poate, lucru care avea un impact negativ în privința calității serviciilor oferite, atrage atenția unul din edilii a cărui comună e pe cale să fie declarată stațiune turistică de interes local.

În zona Clisurii Dunării, spre exemplu, până la apariția temutului virus din China, operatorii economici, dar și UAT-urile se pregăteau să dea lovitura pe segmentul turistic. Obiectivele turistice sunt de o frumusețe inimaginabilă, bacul de la Moldova Nouă era operațional, iar strategia de dezvoltare durabilă a zonei era și ea creionată. Cum planul „de acasă” a fost pe spulberat de pandemie, redresarea pe segmentul turistic a devenit o misiune destul de dificilă, mai ales că din cele cinci luni de sezon au rămas doar două sau trei, startul concediilor fiind pierdut în lunile Aprilie și Mai.

În ciuda faptului că încet, încet oamenii și-au făcut curaj să iasă din case pentru a se relaxa, totuși, aceștia au preferat să rămână în țară, în detrimentul unui sejur peste hotare, ei nemaifiind dispuși să bage mâna adânc în buzunar, așa cum o făceau odată, tocmai din cauza nesiguranței pe care o aduce ziua de mâine.

„Din discuțiile cu oamenii, din modul în care ei se manifestă am înțeles un lucru: își doresc să iasă din casă pentru că nu mai suportă să stea în oraș. Acesta este motivul pentru care vin în zona noastră. Problema este că sunt nesiguri. Nu sunt dispuși să cheltuiască cum cheltuiau până acum. Adică, vin, vor să iasă din casă, vor să se simtă bine, dar limitat. Din încasările făcute de operatorii economici s-a putut observa că turiștii nu vor să mai scoată din buzunar foarte mulți bani și sunt rezervați. Probabil că acest lucru se întâmplă din cauza faptului că se gândesc la incertitudinea zilei de mâine”, a explicat primarul comunei Berzasca, Petru Nicolae Furdui.

Lucrurile în turism ar putea avea un deznodământ tragic dacă numărul crescut al infectărilor din ultima perioadă ar genera o nouă stare de urgență pe teritoriul țării, industria ospitalității putând pierde resursa umană de care dispune, fapt care ar afecta grav calitatea serviciilor oferite:

„Instituirea unei noi stări de urgență pe teritoriul României ar însemna ștreangul pus la gât turismului românesc, sufocare de-a dreptul. Gândiți-vă că fiecare agent economic care își desfășoară activitatea în turism are angajați. Ce faci cu acești oameni care trebuie să trăiască? Ei bine, dacă nu suntem destul de inteligenți, aceste persoane se vor duce acolo unde pot să-și trăiască viața fără amenințarea pe care o au astăzi în România. De ce? Pentru că nu vorbim despre aceleași măsuri atunci când aducem în discuție o țară precum Germania. Asta ar duce categoric și la un impact negativ în privința calității serviciilor oferite”, a mai ținut să atragă atenția șeful administrației publice locale din Clisura Dunării.

Sursa foto principal: zf.ro.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/