Revendicată de Biserică, cea mai veche școală din Lugoj rămâne a elevilor

scoala gimnaziala nr 3 lugoj
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Parohia Ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din Lugoj a revendicat de drept clădirea Școlii Gimnaziale nr. 3, cea mai veche școală românească din oraș, care a funcționat neîntrerupt de 250 de ani.

Deși documentele au fost înaintate Primăriei încă de acum cinci ani, revendicarea Școlii Nr. 3 a venit pe neașteptate pentru actuala administrație. Motivul este că, din anul 2018, fosta conducere a orașului nu a răspuns la cererea Parohiei Ortodoxe și la solicitarea Comisiei Speciale de Retrocedare a unor bunuri imobile care au aparținut cultelor religioase din România.

Parohia și-a făcut temele

Zilele trecute, autoritatea națională a trimis o nouă notificare Primăriei Lugoj, solicitând o serie de documente din partea acesteia. Astfel, actuala administrație trebuie să rezolve în timp record ceea ce a fost tergiversat și trecut cu vederea, la nivel de Primărie, încă din 2018. Prea Onoratul Ioan Cerbu, care a slujit timp de 21 de ani ca Protopop al Lugojului, ne dă amănunte despre istoricul acestei situații.

„În virtutea legii de retrocedare a bunurilor și imobilelor care au aparținut cultelor religioase, am depus și noi o cerere la această autoritate națională (n.r. – Comisia Specială de Retrocedare) pentru clădirile Școlii Numărul 3, Institutului de Fete și Fundației Alexandru Nedelcu, ultimele două situate pe strada Victor Vlad Delamarina și aflate în stare de degradare. Deci noi am depus cerere de retrocedare pentru aceste trei mobile prin 2003-2005. Pentru școală, pentru că aveam cartea funciară și eram proprietari, am depus documentele și această autoritate ne-a răspuns în anul 2005, cerând o serie de acte pe care noi să le trimitem, inclusiv două expertize. Cu ajutorul unor experți autorizați, am realizat expertizele cerute pentru Școala Numărul 3: un raport de expertiză tehnică extrajudiciară privind identificarea amplasamentului, respectiv un raport tehnic judiciar în specialitatea construcții și de evaluare a proprietății imobiliare”.

Din 2018, Primăria nu a dat vreun răspuns

Muzeul TM

Până aici, totul a decurs normal, dar din anul 2018, Parohia Ortodoxă nu a mai primit răspuns de la Comisia Specială de Retrocedare.

„După ce noi am trimis documentele cerute, Comisia a cerut un punct de vedere al Primăriei față de cele două rapoarte. Dar Primăria nu a mai dat vreun răspuns de atunci, din 2018. Acum am înțeles că Primăria a primit o nouă notificare de la Comisie, în 13 martie, în care i se solicită ca în termen de cinci zile să trimită răspuns, altfel va fi sesizat Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților”, a mai spus protopopul onorific. Acesta citează din actul primit de la Comisia Specială de Retrocedare: „Către Primăria municipiului Lugoj; către Parohia Adormirea Maicii Domnului, spre știință. În cadrul ședinței speciale de retrocedare din data de 27 septembrie 2018, membri comisiei au stabilit să vă aducem la cunoștință faptul că, în cazul în care nu veți comunica informațiile solicitate în termen de cinci zile de la data primirii prezentei, va fi sesizat Corpul de Control al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, care (…) urmează să aplice sancțiunile corespunzătoare. În acest context, menționăm faptul că, în lipsa comunicării unui punct de vedere cu privire la cele două rapoarte de expertiză din partea dv., în sensul celor menționate anterior, Comisia Specială de Retrocedare va proceda la soluționarea cererii de retrocedare sus-menționată în baza documentației trimise de către cei doi experți.”.

„Cererea de revendicare a fost făcută în termen legal, undeva la nivelul anilor 2.000, deci acum 20 de ani, pe o legislație specială, care prevede restituirea patrimoniului bisericilor. Este o altă legislație decât cea comună cu Legea 10. Autoritatea națională care se ocupă de restituiri a trimis o adresă Primăriei în 2018, iar noi am aflat abia acum că nu s-a răspuns de cinci ani. Răspunsul nostru a venit imediat. S-au făcut niște expertize și autoritatea respectivă ne-a întrebat dacă avem obiecțiuni la situația juridică a clădirii și la proprietatea ei. Noi nu avem obiecțiuni, cele două expertize reflectă realitatea, de altfel în cărțile funciare apare ca proprietar Biserica. Parohia Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului a fost mereu un partener de bună credință pentru Primărie, s-a văzut și în ceea ce privește parteneriatul pentru terenul de la Concordia, care a devenit teren de sport pentru elevi, având posibilitatea să fie închis, așa cum cer legile actuale. Probabil că și această clădire va fi restituită bisericii, iar noi vom plăti o chirie, așa cum s-a procedat și la Concordia. Suntem încredințați că spațiile își vor păstra destinația de învățământ”, a declarat pe acest subiect fostul primar, Claudiu Buciu.

În legătură cu Școala Nr. 3, spune părintele Ioan Cerbu, „s-au făcut tot felul de speculații, chiar și acuzații că «ce ne trebuie nouă școală». Unitatea de învățământ a fost a bisericii, dar oamenii trebuie să știe un lucru: niciodată n-am avut și nu vom avea de gând să dăm altă destinație clădirii respective decât cea de școală. Școală a fost și școală va rămâne, chiar dacă vom fi proprietari. Vom avea întotdeauna deschidere față de elevi și școală”.

Părintele Cerbu spune că se va găsi o soluție așa cum s-a procedat și cu spațiul de la Concordia, care în colaborare cu Primăria și școala, a fost dat cu destinația de teren de sport pentru copii.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/