Cum anul 2020 se apropie de final, edilul-șef al comunei Berzasca a ținut să facă un bilanț al plusurilor și minusurilor din administrație, în special după cele două seturi de alegeri desfășurate într-un context epidemiologic nefavorabil.
Aflat la al șaptelea mandat în fruntea comunității din Clisura Dunării, se pare că experiența acumulată în administrația publică nu a fost de mare ajutor atâta vreme cât sumele repartizate de la nivel național pentru sprijinirea UAT-ului au fost mai degrabă distribuite pe criterii politice, în detrimentul meritocrației. Având în vedere că, pe timpul stării de urgență, au fost efectuate cheltuieli din bugetul local pentru prevenirea răspândirii temutului virus, sume nerecuperate ulterior, Petru Nicolae Furdui a adus în prim-plan felul în care au decurs lucrurile în acea perioadă, dar și cât de dificil îi este să încheie fără datorii anul în curs.
„Anul 2020 a fost un an greu pentru toată lumea, mai ales pentru noi, edilii, care am fost nevoiţi să luăm anumite decizii, hotărâri care, fără doar și poate, s-au răsfrânt asupra comunității. Știți foarte bine că, în perioada stării de urgență, s-au cheltuit sume importante pentru a dezinfecta străzile, scările de bloc, dar și pentru a le echipe pe cele din urmă cu dispozitive pentru dezinfectant. Dacă am fi recuperat acele sume, am fi putut încheia anul cu bine, însă, din păcate, nici acești bani nu i-am putut recupera. E greu. Faptul că unele primării au primit mai mulți bani, iar altele mai puțin sau deloc rămâne o meteahnă a zonei politice care nu înțelege că nu are nimeni nicio vină pentru modul în care își declină votul, iar din acest punct de vedere unele persoane sunt sancționate pe nedrept.”, a explicat primarul pentru expressdebanat.ro.
Planurile pentru 2021 și așteptările de la noua conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin
Ținând cont de sumele infime de care a beneficiat bugetul local al Primăriei Berzasca în 2020, șeful administrației publice locale din Clisură speră ca lucrurile să decurgă altfel în noul an, acesta având mari așteptări de la noua conducere a Consiliului Județean Caraș-Severin, cea care a dat asigurări că va sprijini toți edilii harnici din județ:
„Tot ce pot să spun acum despre anul care se apropie de sfârşit, dar şi despre cel care urmează este: «Ferească Dumnezeu de mai rău și mai greu, căci este loc pentru ambele». Mă bazez pe o afirmație politică a președintelui Consiliului Județean Caraș-Severin, cea în care domnul Romeo Dunca spunea că va fi președintele tuturor primarilor care fac proiecte și care aduc dezvoltare comunităților, dar și județului. Eu zic că fac parte din această categorie şi voi merge cu inima deschisă amintindu-i domnului Dunca de această afirmație. Îl cunosc în același timp din mediul privat. Știu că este un iubitor al turismului. Ne cunoaștem din punctul acesta de vedere și cred că știe eforturile pe care le-am depus în decursul anilor. Mă gândesc că putem găsi un numitor comun încât să colaborăm pentru dezvoltarea județului. Dacă fiecare comunitate se dezvoltă, altul este efortul depus de Consiliul Județean. Dacă noi reușim să facem proiecte care să aducă plus valoare, acest lucru ne ajută atât pe noi, ca reprezentanți ai UAT-urilor, dar ajută și județul. O sursă de venit care ajunge și e gestionată de Consiliul Județean se referă la sumele defalcate din TVA. Mai pot intra în discuție și cotele din fondul pe salarii etc. Mă gândesc că domnul președinte, venind din zona privată, se va ține de cuvânt, mai ales că, de acum încolo, nu mai avem de-a face o bună perioadă cu niciun set de alegeri”.