Retromobil Club România promovează minoritățile

Retromobil in centru la Resita
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Pasionații de automobile au putut admira astăzi, în centrul Reșiței, mașini de colecție, automobile mai vechi de 30-50 de ani, mărci europene consacrate, dar și numeroase exemplare românești.

Alături de colecționari din Caraș-Severin, au fost prezenți la Retro Route 57, numeroși invitați din străinătate și din județe din partea de vest a țării. Andrei Rotaru, președintele Asociației caraș-severinene, punctează importanța evenimentului de astăzi, având ca scop promovarea minorității croate și vizita efectuată în localitatea Carașova: „Sunt foarte bucuros că au răspuns invitației noastre de a participa la a doua ediție a RetroRoute, care reprezintă un eveniment al Retromobil România, Filiala Caraș-Severin, ce urmărește să descopere comunitățile etnice din Banat. La prima ediție am fost și am vizitat comunitatea sârbă de pe Clisura Dunării, anul acesta este rândul comunității croate de la Carașova. Startul acestei manifestări s-a dat din centrul orașului, unde găsim participanți atât din țară cât și din străinătate. Au răspuns invitației noastre, colegi din Serbia, din Austria, Macedonia, Slovenia. Este o manifestare pe care o dorim să o amplificăm de la an la an. Mai avem și alte minorități etnice în Banat, locuri minunate care trebuie văzute și puse în valoare și pe care le vom descoperi în perioada următoare.”

retro andrei rotaru

Pasiunea de a colecționa mașini din alte vremuri l-a determinat pe Gergely Nagy din Bihor să investească. Nu s-a oprit la una, are deja patru autovehicule și încă una din mașini e pe cale de a fi cumpărată. „De fiecare dată spun că nu mai fac, dar de vreo șapte ani m-a prins microbul acesta. În fiecare an „fac” o mașină, adică investesc, mai ales timp. Am doar autovehicule românești, Dacia 1300, Oltcit, un Aro și un Tv. Deci, am ajuns la categoria „fabricat în România” vrând, nevrând. Ele m-au găsit pe mine, nu eu le-am căutat. Mașinile se cumpără și de pe internet, dar având comunitatea aceasta destul de strânsă a noastră, a colecționarilor, suntem interesați, fiindcă mereu apare câte ceva. Un prieten recomandă piese, mașini și de fapt acolo este valoarea. Ca bani, da, am investit vreo 3 sau 4.000 de euro în fiecare, nu e o sumă. Mașinile sunt păstrate în garaj, le mutăm de acolo-acolo, doar să fie protejate. Ar fi păcat de ele să le ținem în condiții nepotrivite, dacă tot muncim atât. Iar bucuria de a ne vedea, de a reveni între prieteni, de fapt aceasta este cea mai mare. Sigur, și mașinile sunt frumoase, fiindcă până la urmă admirăm munca depusă pentru restaurare și întreținere.”

retromobil nagy gergely

Fiecare mașină în parte are valoarea ei, dar parcă mai apreciat a fost Citroenul DF, cel care a străbătut cale lungă până aici, tocmai din Macedonia.

retromobil simpson

Un Volkswagen roșu fabricat în 1968, cu numere de Viena, a fost admirat de vizitatori. Proprietarii sunt stabiliți de peste două decenii în orășelul timișean Deta, unde și-au deschis o pensiune. Austriecii Margit şi Roman Renner s-au mutat în Casa Ferth și sunt coordonatorii diverselor activități culturale și turistice din oraș. Dețin un mic muzeu al mașinilor vintage.

retro vw austria

„Pasiunea este din familie. Tatăl meu avea mașini vechi, eu am prins microbul și l-am transmis mai departe și copiilor mei. Mașinile vechi costă bani, mereu e ceva de făcut la ele, de restaurat, de înlocuit, dar neavând componente electronice nu e chiar așa de scump. Nu am venit chiar de la Viena, suntem aici, în Deta, la muzeul în aer liber.”

retromobil proprietare din austria

Alt Volkswagen, altă proprietară, Dorina Vasiu,  sosită tocmai de la Deva. „Pur și simplu pasiunea s-a născut în urmă cu mai bine de zece ani, la o întâlnire de old timer-uri și atât de mult mi-au plăcut încât din momentul respectiv m-am îndrăgostit de aceste mașini. Și am zis ok, trebuie neapărat să ne luăm și să intrăm în Clubul Retromobil România. Mașina pe care o am este un Keffer din 1970, exact luna și ziua în care m-am născut eu, cred că și din acest motiv o îndrăgesc atât de mult. Mai avem acasă încă două, dar această mașină este preferata mea. Este prima oară când mă aflu la Reșița, tocmai de aceea am zis, de ce nu?”

promovare banner maxagro Muzeul TM

retro casa mora

retromobil politia dacia 1300

retromobil la resita

retromobil steag

retromobil la Resita

retromobil in centru la Resita

retromobil in centru la Resita

retromobil in centru la Resita

retromobil in centru la Resita

retromobil in centru la Resita

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/