Rețete false eliberate pentru persoane decedate!

Controalele Curții de Conturi scot în relief tot mai multe probleme depistate la cabinetele medicilor la care sunt înscriși cărășenii. La polul opus, Casa de Asigurări de Sănătate este pregătită să facă ordine.

Conducerea CJAS nu trebuie să îndrepte doar neregulile găsite în 2010 de Curtea de Conturi, în urma cărora medicii de familie trebuie să restituie zeci de mii de lei, ci probleme extrem de grave au fost depistate și anul trecut. Printre acestea se regăsesc rețetele eliberate pe codurile numerice personale ale unor persoane decedate sau prescrierea de medicamente unor pacienți care erau internați în spital. Deși cazurile nu sunt foarte multe, situația este îngrijorătoare. Asta, întrucât ea a fost generată fie de neatenție, fie din vina pacienților, care au declarat cu totul alte date când s-au dus la doctor, fie chiar din vina medicilor. Indiferent cine sau ce a generat situația, lucrurile trebuie corectate, iar banii trebuie să ajungă din nou la statul român.

„În 2013, Curtea de Conturi a efectuat o misiune de audit la nivelul Casei Județene de Asigurări de Sănătate și în urma verificării au fost transmise următoarele situații: am avut medicamente eliberate pe CNP-ul unor persoane decedate, în sumă de 773 de lei. În urma verificărilor, am imputat medicilor doar 384 de lei, restul constatându-se a fi erori provenite de la serviciul de evidență a populației. La paraclinice, decedați, am stabilit suma de 329 de lei, am imputat întreaga sumă”, a spus Tudorița Nicula, președinte-director general al CJAS.

O altă problemă depistată la doctori a fost legată de faptul că vor trebui să restituie sume importante de bani, după ce inspectorii fiscali au constatat că au eliberat prea multe medicamente compensate unor pacienți cu venituri de peste 700 de lei. Suma pe care trebuie să o restituie doctorii acum depășește cu puțin 20.000 de lei.

Alți aproape 60.000 de lei trebuie să ajungă în bugetul de stat, întrucât pacienții erau internați în spital la momentul prescrierii rețetelor. „Medicii au mers pe încrederea în pacienți și s-au trezit cu sumele imputate. Noi i-am rugat, chiar dacă contractul nu prevede o astfel de declarație că nu sunt în spital, că au venituri sub 700 de lei pe lună să ia date exacte despre cei pe care îi tratează. În concluzie, au fost și erori, dar puține, a adăugat directorul CJAS Tudorița Nicula.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/