Restricționarea alăptatului în spațiul public, sancționată prin lege. Documentul adoptat de deputați

Deputații au adoptat, joi, o inițiativă legislativă privind alăptarea în spații publice. Potrivit documentului, evacuarea din spațiul public al unei mame care își hrănește copilul la sân este sancționată cu amendă de până la 2.000 de lei. Legea face referire la alăptarea copiilor cu vârsta până în doi ani. 

Potrivit documentului adoptat de Camera Deputaților, constituie contravenții evacuarea dintr-un spațiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spațiu și care alăptează un copil de până la 24 de luni; interzicerea, în orice mod, a alăptării în spațiile publice a unui copil de până la 24 de luni și refuzul furnizării de servicii unei persoane pentru că alăptează un copil de până la 24 de luni, în condițiile în care persoana respectivă are drepul de a beneficia de serviciul respectiv.

Pentru persoanele fizice care încalcă drepturile mamei și ale copilului, amenda este cuprinsă între 100 și 500 de lei, iar pentru cele juridice – între 1.000 și 2.000 de lei. Amenzile urmează să fie aplicate de ANPC sau de MAI.

leader board 728 x 90 px

Proiectul a fost inițiat de deputați și senatori de la USR, PSD și PNL.

„Nicio mamă nu va mai trăi cu teama de umilire publică provocată de reacțiile discriminatorii ale unora. (… )  Până acum, legislația în vigoare nu sancționa o astfel de practică discriminatorie, care încalcă nu numai dreptul copilului la hrană, ci și la sănătate. Numai prin legi sănătoase combatem discriminarea, abuzul și izolarea socială.”, a declarat unul dintre inițiatori, senatorul PNL Alina Gorghiu.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz, urmând ca legea să meargă la promulgare.