Restricții de sărbători pentru vameșii corupți. Înalta Curte se pregătește să dea sentința definitivă!

Cei 47 de vameși și polițiști corupți, care au făcut gașcă cu contrabandiștii de țigări, nu au parte de sărbători liniște în această perioadă, mai ales că încă își așteaptă sentința din partea Înaltei Curți de Casație și Justiție, for care a rămas în pronunțare la finele lunii martie.

Cazul rețelei infracționale organizate care făcea legea în Vama Naidăș a uimit tot vestul țării. Asta, pentru că în loc să protejeze frontierele României angajații statului traficau tutun sârbesc cot la cot cu contrabandiștii pe care îi apărau de lege și cărora le încurajau faptele infracționale.

Înalta Curte de Casație și Justiție este încă în pronunțare în ceea ce privește soarta vameșilor și a polițiștilor de frontieră corupți din Caraș-Severin. De la descinderile spectaculoase ale Direcției Naționale Anticorupție apele s-au mai liniștit la intrarea în țară, dar punctual încă mai există infractori care îmbracă haina de oameni ai legii.

Până la luarea unei decizii definitive însă, judecătorii au decis că cel mai adecvat ar fi să impună o serie de restricții pentru cei vizați în dosar, deloc puțini la număr. Înalta Curte urmează să condamne nu mai puțin de 47 de persoane. Acuzele care li se aduc sunt de constituire de grup infracțional organizat, aderare sau sprijinire a unui asemenea grup și luare de mită.

Restricția impusă și stabilită recent la una dintre desele apariții în fața instanței se referă la luarea măsurii preventive a controlului judiciar faţă de inculpaţi. Prin urmare, aceștia trebuie să se prezinte la instanța de judecată de câte ori sunt chemați, să informeze de îndată instanţa cu privire la schimbarea locuinţei sau să se prezinte la organul de poliţie în raza căruia locuieşte fiecare inculpat. De asemenea, inculpații nu au voie să vorbească între ei și nici să părăsească țara fără acordul dat în prealabil de judecători.

Instanța le atrage atenţia vameșilor corupți că în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.