Restaurantele s-au deschis şi în interior, dar proprietarii tot nemulţumiţi: ,,Este un prim pas”

De la 1 septembrie s-au deschis restaurantele şi cafenelele şi în interior, cu respectarea normelor de protecţie. Proprietarii spun că au aşteptat demult această decizie şi că în continuare există anumite nemulţumiri. Cu toate acestea, vor profita de spaţiile exterioare atât timp cât vremea le va permite, apoi vor funcţiona în interior în condiţiile impuse de lege.

Administratorii restaurantelor şi cafenelelor, atât a celor de la exteror cât şi  celor de la interior, trebuie să asigure o distanţă de minumum 2 metri între mese şi să limiteze ocuparea meselor la maximum 6 persoane la o masă.

De asemenea, creşte numărul persoanelor care pot participa la evenimente private, noile norme stabilind că în interior pot participa 50 de persoane, iar în exterior cel mult 100 de persoane, cu respectarea normelor de distanţare fizică. Acestea sunt câteva dintre măsurile adoptate de Guvern. Un pas înainte, spun proprietarii de restaurante, dar prea puţin pentru a ieşi din impas.

,,Am aşteptat demult decizia aceasta şi asteptam să vină puţin mai repede. Este un prim pas. Nu ştiu câtă deschidere vor avea clienţii pentru început, în primele luni să ne treacă pragul. Să nu mai vorbesc despre faptul că noi suntem o locaţie de vară, iar în iarnă ne scădeau foarte mult vânzările. Încercăm să găsim o variantă pentru a atrage clienţii respectând măsurile impuse de către stat.

În schimb, pe partea de evenimente, este un pas în plus creşterea numărului pe interior de la 20 la 50 de persoane. Dar şi aici este o problemă. Sălile noastre sunt pe dimensiuni diferite, adică la o sală de 200 mp un număr de 50 de persoane ar fi acceptabil. Dar la o sală de 800 mp vă daţi seama că va fi greu la partea de energie şi vom prefera să stăm cu ele închise. Dar să sperăm că este doar un pas şi că vor veni şi alte măsuri de relaxare pe viitor. Vedem cum va evolua situaţia de acum înainte”, a precizat Daniel Flonta, proprietarul Complexului Flonta pentru Express de Banat.

Sezonul de nunţi şi de evenimente este în continuare compromis, consideră acesta, care mai spune că proprietarilor de restaurante nu le rămâne decât să spere că vremea bună va continua pentru a-şi desfăşura activitatea în exterior. ,,Sezonul de nunţi şi de evenimente e aproape gata în noiembrie şi vom vedea ce clienţi vor fi dispuşi să ţină evenimente cu 50 de persoane. Totuşi este un număr foarte mic. Cât ne va permite vremea vom încerca să folosim cât de mult putem exterioarele, apoi intrăm înăuntru în condiţiile impuse de lege”, a adăugat Daniel Flonta.