Responsabili de mici! Elevii unei școli învață autoritățile cum să rezolve problema câinilor vagabonzi

Elevii clasei a VII-a A de la Școala Gimnazială „Anișoara Odeanu”, alături de prof. Laura Secoșan, s-au implicat începând cu luna aprilie în proiectul „Cetățeanul”, o metodă de predare a democrației participative. Copiii au dezbătut problema câinilor fără stăpân care hoinăresc pe străzile din Lugoj și au căutat soluții eficiente.

La final de proiect, elevii au invitat în biblioteca școlii reprezentanți ai Primăriei Municipiului Lugoj, administratori ai adăposturilor de animale din Lugoj, dar și părinți și bunici, pentru a le vorbi despre proiectul civic în care s-au implicat, dezvoltând totodată și un plan de acțiune.

„Ne-am adunat aici pentru copii, vrem să le arătăm că ei pot schimba ceva lucrând în echipă și că ideile lor sunt ascultate, chiar dacă nu primesc întotdeauna un răspuns pozitiv. Elevii au muncit tot semestrul II la acest proiect și în final au ales prin vot o soluție, respectiv construirea unui nou adăpost pentru animalele fără stăpân sau extinderea celor existente. Către Primăria Lugoj a fost trimisă o scrisoare oficială și o propunere de act normativ pentru înființarea acestui nou adăpost”, explică prof. Laura Secoșan.

Elevii implicați în proiectul „Cetățeanul” nu s-au lăsat copleșiți de emoții și au prezentat celor din public planul de acțiune pe care îl propun. Cu o documentare serioasă, argumente solide, avantaje și dezavantaje, strategia gândită de copii a fost dezbătută pe rând de cei prezenți.

„Domnul primar, împreună cu aparatul de specialitate, adică noi, inclusiv Direcția Tehnică, suntem factori de execuție. Suntem foarte deschiși ideii dumneavoastră, dar factorul decizional este Consiliul Local. Așadar, nu depinde de domnul primar sau de angajații Primăriei susținerea acestui proiect. Ar fi bine să faceți lobby la consilierii locali din Lugoj pentru a vota așa ceva, iar inițiativa unui proiect de hotărâre să vină din partea unui grup de consilieri. Ne bucură ideea dumneavoastră și pe viitor sigur că vom găsi o soluție, eventual un parteneriat public-privat”, precizează Cotizo Negruțiu, directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Lugoj.

Din păcate, problema câinilor vagabonzi nu este neapărat generată de locuitorii Lugojului, ci de oamenii din satele alăturate care abandonează frecvent animale la intrările în oraș și în zona Spitalului. În mediul rural, oamenii sunt încă reticenți cu privire la campaniile de sterilizare.

Elena Balaj, administratorul adăpostului Free Amely, și Cristian Nicolae, administratorul adăpostului Dog Park, le-au vorbit celor prezenți despre ce presupune munca într-un adăpost, costurile de întreținere și problemele cu care se confruntă, încurajându-i pe cei mici să le vorbească părinților, bunicilor și tuturor cunoștințelor despre importanța sterilizării câinilor și pisicilor. La rândul lor, copiii au promis să nu se dea bătuți și să trateze cu maximă seriozitate misiunea de a vedea Lugojul curat și fără animale abandonate.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/