Lugojul se scufundă! Drumurile orașului sunt pline de gropi adânci, cauzate de vechea rețea de canalizare

Asfaltul de pe mai multe drumuri sau trotuare a început să se surpe aparent, din senin, în ultima perioadă la Lugoj. Până se fie observate și semnalizate corespunzător de autorități, gropile au fost „împodobite” cu crengi.

Astfel de peisaje au putut fi văzute zilele trecute pe străzile K. Wallisch, Splaiul 1 Decembrie 1918, 20 Decembrie 1989, M. Eminescu și în alte locuri din municipiu. Situația este una cel puțin îngrijorătoare, dacă nu alarmantă, municipiul de pe Timiș având și așa probleme importante cu starea carosabilului, existența drumurilor deteriorate fiind o constantă a reclamațiilor trimise de către lugojeni autorităților. Problemelor cauzate arterelor rutiere de valorile ridicate de trafic pe teritoriul Lugojului, în mai toate zilele lucrătoare din săptămână, se adaugă și gropile apărute aproape zilnic ca urmare a avariilor la rețelele de apă și canal din oraș, plus străzile aflate în prezent în lucru, în zona pieței agroalimentare sau în cartierul Cotu-Mic.

Surpările apărute în ultima perioadă în municipiu se pare că au drept cauză lucrările făcute cu ani în urmă. Responsabilii din administrația locală dau vină pe surpările subterane ale vechilor rețele de canalizare, care antrenează după sine spălarea terasamentului drumurilor.

„Am mai avut astfel de situații și înainte. Sunt probleme la conductele subterane de canalizare care se deteriorează. Se produc infiltrații care distrug treptat fundația drumurilor până la surpări. Acestea urmează să fie refăcute de către cei de la Meridian 22, pe măsură ce sunt descoperite”, a precizat Cristian Galescu, viceprimarul Lugojului.

celtic transilvania 1000x100px

Operatorul local de apă canal se confruntă cu un număr mare de avarii săptămânal la rețelele de apă și canalizare, dar și cu lipsă de oameni și utilaje de intervenție. Meridian 22 a pierdut un număr important de lucrători operative, iar în acest context termenele de reabilitare a gropilor din căile de rulare sunt tot mai lungi.

„Sunt lucrări zilnice de refacere a stării carosabilului distrus de avarii sau surpări în tot orașul. În prezent, volumul de lucrări este destul de mare, iar echipele de intervenție și utilajele disponibile sunt limitate. Gropile sunt acoperite în funcție de necesitatea menținerii funcționării sistemelor de utilități, care sunt prioritare pentru populație”, a comunicat Meridian 22.

Societatea are deja o listă de peste 40 de gropi rezultate în urma avariilor de apă sau a surpărilor de canal ce trebuie rezolvate în săptămânile care urmează, dar fără oameni și utilaje suficiente, va fi tot mai dificil ca Meridian să facă față acestor sarcini.