Reșițenii au intrat în „hora” dreptății! Labirintul anticorupției îi mobilizează pe cetățeni!

Labirintul anticorupției a ajuns, într-un final, și la Reșița. Centrul civic din municipiu a fost luat cu asalt de cetățeni curioși să intre în lupta națională care vrea să pună capăt corupției din România. Reșițenii au la dispoziție informații proaspete dar și ocazia de a participa la sondaje de opinie.

Evenimentul este parte a proiectului Plătește ZERO pentru ce ți se cuvine și își propune să informeze cât mai mulți cetățeni în legătură cu fenomenul corupției folosind de data aceasta o metodă informală și inedită, și anume labirintul.

[slickr-flickr search=”sets” set=”72157646987791189″]

Astfel, reșițenii au ocazia de a se plimba în interiorul labirintului de unde pot afla o serie de informații cu privire la lupta anticorupție. De asemenea, aceștia trebuie să completeze un formular cu date al căror răspuns dacă nu îl cunosc, îl pot găsi în afișele întâlnite pe parcurs în interiorul labirintului.

La final, organizatorii îi ajută să înțeleagă cu exactitate datele completate în formular, iar participanții primesc o serie de materiale promoționale care să-i stimuleze să intre în lupta anticorupție.

Face parte dintr-un proiect mai amplu prin care dorim sa informăm cetățenii să ia atitudineși săîi încurajăm să fie cetățeni activi. Să nu aștepte după administrația publică și să înceapă și ei, a explicat Iuliana Iliescu, manager al aociației Pro Democrația.

Cetățenii s-au arătat chiar încântați de această inițiativă fiind porniți să devină mai activi.Nu este ceva nou, este ceva ce la noi persistă. Eu nu am avut ocazia să fiu pus într-o astfel de situație, și sper nici să nu am ocazia. Am avut odată o situație în care mi s-au cerut bani dar nu am dat. Din păcate nici nu am sesizat acele fapte. Ceea ce se întâmplă aici este o idee excelentă. Nu e nimic nou, este totul vechi la noi în țară. Sper să nu am ocazia să folosesc numărul verde prea curând”, a menționat Vasile Curac, unul dintre reșițenii prezenți la eveniment.

De asemenea, oamenii au avut ocazia să participe și la un sondaj de opinie. În acest sens, s-au ales patru instituții din România apropiate de cetățeni cu care aceștia se confruntă aproape zilnic, fiecare fiind marcate pe un cilindru de sticlă.Reșițenii trebuie să toarne o cană de apăîn acel cilindru unde consideră că este cea mai mare corupție. Până acum justiția a fost principala vizată în opinia oamenilor.

Eu am vrut sa punpeste tot dar nu se poate, peste tot este corupție. Atâta timp cât există o persoană fizică ce are 80 la sută din patrimoniul unei instituții cum e UCMR-ul, atâta timp cât exista un patron peste tot județul, nu avem ce discuta, a mai menționat unul dintre cetățenii care au participat la activitățile organizate astăzi.

Tot în cursul zilei de azi cei care decid să intre în lupta dreptății vor putea gusta din prăjitura anticorupție, pentru a înțelege că fenomenul corupției nu este deloc dulce.