Reșițeanul Sabin Păuța i-a pregătit pe membrii trupei Roșu și Negru

Născut la Reșița, maestrul Sabin Păuța s-a format ca dascăl universitar la Iași, acolo unde a fost repartizat după ce a absolvit Conservatorul din București. Cei mai renumiți elevi ai săi au fost membrii trupei Roșu și Negru, pe care i-a ajutat să decopere muzica clasică, dar nu numai.

Maestrul Sabin Păuța își amintește de anii în care era asistent universitar la catedra din Iași. Acesta spune că era așa de mic de statură, că studenții săi l-au luat cu greu în seamă atunci când intra la clasă. Pentru că materia pe care o preda nu era dintre cele mai plăcute, armonie clasică, în scurt timp a trecut la studiul rockului clasic, dar și al popului european. “Am început să studiem la clasă ceea ce mi-au cerut studenții. S-au ridicat în picioare și mi-au spus că vor Beatles, Jimi Hendrix și Rolling Stones. Le cântam la pian piesele și le analizam muzica. Asta a avut priză la studenți, care luau cu asalt clasa în care țineam cursurile. Era riscant la vremea respectivă, pentru că, orice venea de peste granițele țării era decadent”, povestește maestrul.

De membrii trupei Roșu și Negru sunt legate și amintirile unei piese scrie pentru Cornel Constantiniu. “I-am ținut odată după ore și le-am scris pe tablă versurile unei poezii de-a Elenei Farago. Fircare a scris varianta lui, dar la final am păstrat-o pe cea compusă de mine”, spune Sabin Păuța. Maestrul își amintește de faptul că cei de la Roșu și Negru erau vedete încă din timpul studenției, iar cum la Iași venisără să studieze muzica, cântau în baruri și câștigau câteva mii de lei pe lună, ceea ce le permitea să se cazeze la hotel, fără să aibă prea mari bătăi de cap cu căutarea unei chirii. Venitul lor de pe atunci era de câteva ori mai mare decât cel al unui asistent universitar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/