„Reșițeanul” Dean Bowman, în semifinalele „Românii au talent”

explo 1000x200

Banatul este deja renumit pentru multiculturalitatea care îl caracterizează. În continuare, mulți străini ajung aici curioși fiind de peisaje, de obiectivele turistice, iar alții pentru a cunoaște culturile și a degusta din bucătăria tradițională. Unii se decid să se stabilească. În ultima categorie se încadrează și Dean Bowman.

Originar din New York, Dean a decis să se stabilească în Reșița în urmă cu patru ani. A ajuns în România pentru prima oară prin colaborarea muzicală cu Rareș Totu, fondatorul trupei Midnight Sun, participând la diverse festivaluri în toată țara. În 2016 a ajuns pe meleagurile bănățene cu ocazia festivalului de blues de la Gărâna. În următorul an, Dean a fost vedeta unui workshop de gospel la Timișoara, acest eveniment dând startul festivalului de fusion & gospel din Poiana Lupului, Gărâna.

Punctul forte al lui Dean este muzica tradițională spiritual și gospel, având la activ peste 30 de albume. A evoluat de la culticul grup de avant garde jazz rock Screaming Headless Torsos, unde a fost membru fondator și a activat până în anul 2004, la bluesul lui Elliot Sharp. Pe lângă aceste nume sonore, Dean a mai cântat și alături de Gary Lucas, Don Byron, Peder. Concerte live de jazz și blues a susținut alături de Reggie Workmann, Charlie Hunter, Bernie Worell, Steve Coleman, MeShell Ndegeoshello.

Dean își împărtășește toate cunoștințele sale în materie de muzică tuturor iubitorilor de muzică: „Sunt profesor voluntar la o școală din Reșița unde învăț copiii despre muzica gospel. Sunt bineveniți toți cei care vor să descopere frumusețile acestui gen muzical. Sunt fericit că pot să dau această ocazie tuturor.”, spune Dean. Acestei școli i s-au pus bazele acum patru ani, artistul alegând să ofere gratuit cunoștințele și experiența sa copiilor pentru că: „vreau să las ceva în urmă.” A luat această decizie deoarece și el a avut parte de o educație identică cu cea pe care o împărtășește acum: „Am întâlnit un profesor cu suflet mare mr. Paxton din New York. A avut un proiect mare și ambițios. A adunat toți copiii talentați și le-a îndrumat pașii în toate genurile muzicale. Iar proiectul meu este în semn de mulțumire și apreciere pentru dânsul. De aceea am ales să ofer copiilor din Reșița această ocazie și pentru că îmi doresc ca, atunci când nu voi mai fi, tinerii să își aducă aminte de mine și de șansa pe care le-am oferit-o”, a declarat Dean Bowman pentru Express de Banat.

Artistul a lansat câteva piese alături de Cristi Iakab &The Road Band și a participat, ca invitat special, la Embargo, Festivalul din Dudeștii Vechi și Custome Festival din Reșița. Însă cel mai mare și intens spectacol l-a avut la concursul „Românii au talent”. Despre participarea sa la emisiunea televizată Dean afirmă: „La început nu am vrut să particip, dar elevii mei m-au încurajat să particip și să reprezint școala. E pentru prima oară, în cei 50 de ani de activitate, când particip la o astfel de emisiune televizată. Și da, am avut emoții. Este normal.”

Prestația impecabilă pe care Dean a avut-o, pasiunea cu care cântă și emoțiile pe care le-a transmis telespectatorilor și în special juraților l-au dus pe artist în semifinala concursului. Videoclipul primei audiții se poate vedea accesând următorul link: https://www.youtube.com/watch?v=dJJTkuf3IaA&t=87s

Nouă nu ne mai rămâne decât să îl felicităm și să îi ținem pumnii în continuare și nu în ultimul rând să ne bucurăm pentru simplul fapt că este lângă noi și lângă tânăra generație de viitori artiști.

Autor: Iulia Vlad

banner 970 x 250