Reșița, orașul micilor arhitecți! Un proiect de viitor prinde contur în școlile din municipiu

interior designer or architect reviewing blueprints and holding

Trăim vremuri în care orașele sunt în plină dezvoltare, dar se confruntă cu o lipsă acută de arhitecți. În acest context, la Reșița se încearcă deschiderea apetitului pentru acest domeniu în rândul elevilor. 

„My School can be cool” este noul proiect dedicat elevilor reșițeni. ​De curând, Mina Sava și Brîndușa Havași, arhitecte în cadrul Asociației „De-a arhitectura”, au prezentat directorilor de școli din Reșița programul „My school can be cool”, precum și o propunere de cursuri opționale de introducere în tainele arhitecturii, dedicate elevilor de învățământ primar și gimnazial.

​La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, ai ONG-urilor din oraș și arhitecți sau studenți la arhitectură care doresc să se implice în acest program.

În luna septembrie se va lua decizia asupra școlilor care se implică. Până atunci școlile își vor forma echipe, apoi cei de la Asociația „De-a arhitectura” vor decide cu ce școli va începe proiectul la Reșița.

„My School can be cool” se adresează elevilor care, cu ajutorul cadrelor didactice și al arhitecților, stabilesc un set de obiective de intervenție în cadrul școlii lor. Prin consens, se va alege unul dintre proiectele propuse. Acesta se va implementa cu resurse puse la dispoziție de municipalitate și din alte surse de finanțare. Pe parcursul acestui exercițiu educativ, elevii devin mai conștienți de relația dintre mediul construit și starea de bine, pun în aplicare cunoștințele dobândite la diverse materii, își dezvoltă creativitatea, spiritul de inițiativă și îndemânarea.