Reșița nu spune pas programului Rabla Local! Popa caută banii necesari!

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va lansa, luna aceasta, Programul privind casarea autovehiculelor uzate, care va permite scoaterea din uz a mașinilor mai vechi de 15 ani. Primăria Reșița susține inițiativa.

Edilul Ioan Popa a anunțat că municipalitatea va aplica pentru noul Program privind casarea autovehiculelor uzate, cunoscut sub numele de Rabla Local, derulat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM). Astfel, proprietarii de mașini ar urma să caseze autovehiculul vechi în schimbul unei sume de 3.000 de lei, din care jumătate va fi suportată din bugetul AFM și jumătate din bugetul local. Față de celelalte programe, Rabla Clasic și Rabla Plus, Rabla Local nu obligă proprietarul să cumpere o mașină nouă cu banii obținuți pe cea veche.

Noul program va avea o valoare de 500 de milioane de lei și va fi implementat cu sprijinul unităților administrativ-teritoriale. Cu toate acestea, presiunea asupra bugetelor locale este mare, iar unele primării din țară au anunțat deja că nu participă la program sau că vor impune o limită a numărului de mașini acceptate.

1000x200 dacus 02

Primarul Reșiței nu exclude ideea participării în cadrul Rabla Local, dar spune că trebuie identificate în buget sumele necesare: „E o chestiune pe care administrația centrală ne-a băgat-o pe gât, e o chestiune la care noi marșăm, vom identifica resursă financiară astfel încât să coparticipăm și noi la acest proiect. E un proiect prin care cei care renunță la mașini foarte vechi primesc 3.000 de lei, din care jumătate ar trebui să suporte primăriile, jumătate Agenția de Mediu sau Ministerul Mediului. La 1.000 de bucăți se adună o sumă considerabilă, dar încercăm să identificăm în buget surse financiare astfel încât să putem să acoperim această sumă. M-aș bucura să se întâmple asta, nu știu dacă se adună 1.000 de bucăți, noi încercăm să ne bugetăm sume pentru această estimare de 1.000 de bucăți. O să încercăm să facem o evaluare și să propunem prin intermediul colegilor noștri cam care ar fi solicitările, să putem face o evaluare prin care să vedem care ar fi dorințele de a abandona aceste mașini.”

publicitate si promovare online banner maxagro