Toaletarea arborilor, ridicarea de construcții pe spațiile verzi și tăierea nejustificată a copacilor din Reșița i-a supărat la maximum pe apărătorii de mediu, care cer în comun ca această stare de bătaie de joc, perpetuată de-a lungul anilor, să se oprească!
Zece ONG-uri de mediu s-au aliat și au transmis adrese în masă tuturor instituțiilor responsabile, cerându-le să ofere public informații despre legalitatea tăierilor de masă lemnoasă în Reșița, legalitatea construirii de clădiri pe spațiile verzi, dar, totodată, să precizeze cu curaj dacă în municipiul reședință de județ se respectă norma de spațiu verde pe cap de locuitor impusă de Uniunea Europeană. Mai exact, potrivit legii, fiecare reșițean ar trebui să beneficieze de 26 de mp! Cel puțin, asta spun specialiștii continentului.
În condițiile în care ONG-urile de mediu văd că se taie, iar în locul spațiilor verzi apar ruine neterminate încă, apărătorii naturii s-au pus pe treabă! Nemulțumirea lor a ajuns pe masa șefilor care răspund de aerul curat inhalat de cetățeni. Vizați sunt cei care conduc APM, Garda de Mediu, locală și națională, dar și Primăria Reșița.
„Vă subliniem faptul că de mai mulți ani asistăm la o agresiune constantă asupra spațiului urban, asupra zonelor verzi și a mediului, asupra patrimoniului cultural din Reșița, și nu numai. Considerăm că deteriorarea continuă din ultimii ani a vieții și a sănătății locuitorilor din Reșița este direct legată de dispariția unui mare număr de spații verzi, de tăierea abuzivă și iresponsabilă a arborilor, de mutilarea arhitectonică a orașului prin avizarea unor construcții îndoielnice (realizate în special în spații verzi), ceea ce ne obligă să reacționăm și să vă cerem public încetarea acestor tăieri, distrugeri și agresiuni”, a declarat Andrei Szabo, președintele Euroland Banat, unul dintre ONG-urile semnatare ale adresei.
Membrii celor zece organizații cer Primăriei stoparea agresiunilor asupra mediului, iar instituțiilor cu rol de control să le pună la dispoziție toate documentele care vizează mutilarea spațiului verde din Reșița.
„Pentru a asigura existența și supraviețuirea arborilor rămași pe străzile și bulevardele orașului, a puținelor oaze verzi (multe dintre ele fiind neîntreținute), vă solicităm să dispuneți încetarea oricăror tăieri (inclusiv aceea ce Primăria Reșița denumește impropriu «toaletări») și stoparea oricăror avize de construire în zone verzi. În ultimii ani au fost tăiați fără discernământ foarte mulți arbori, iar bulevarde și zone intens circulate au rămas fără vegetație”, atrag atenția apărătorii naturii. Aceștia mai sunt supărați și pe faptul că din punct de vedere estetic municipiul și-a pierdut farmecul.
În ceea ce privește toaletările, acestea ar fi ilegale pentru că, potrivit studiilor făcute de specialist, acțiunea distruge arborii și nu îi ajută să renască anual.
Asociațiile semnatare ale adresei sunt: Prietenii Munților, Asociația Speologică Exploratorii, Cogito, Nevo Parudimos, Voluntariatul pentru Toți, Grupul Ecologic de Colaborare Nera, ProVitam, Evolution și Euroland Banat.