Reșița, la Săptămâna Mondială a Rugăciunii

De peste 15 ani, parohii din Episcopia de Caransebeş sunt în relații de dialog și bună înțelegere cu parohii catolice din Italia, în special cu cele din episcopiile din Pesaro, Fano și Urbino.

În tot acest timp, cu binecuvântarea Prea Sfinţitului Lucian, episcopul Caransebeșului, preoţi și credincioși din parohiile ortodoxe ale Banatului de Munte au vizitat parohii din Italia și au închegat prietenii cu credincioșii de acolo. De asemenea, au primit cu bucurie oaspetii veniți din parohiile cu care sunt în legatură.

În acest an, ca raspuns la vizita din vara anului 2012 a unei delegatii de la Parohia “Catedrala” din Pesaro, un grup de ortodocsi români au mers în Italia pentru a participa la Săptămâna de rugăciune mondială pentru unitatea creștinilor, cunoscută mai ales sub numele de Săptămâna de rugăciune ecumenică. Serile de rugăciune comună se vor desfășura în catedralele din Pesaro, 18 ianuarie, Fano, 19 ianuarie și Urbino în 20 ianuarie.

italia
Schimb de experiență româno-italian pe linie religioasă

Ca o pregătire a acestor seri de rugăciune, delegația bănățeană, alcătuită din patru familii și condusă de preotul Petru Berbentia, de la Parohia Sfinții Apostoli Petru și Pavel-Govândari din Reșița, a avut întâlniri cu un grup de familii și cu Consiliul pastoral al Catedralei Mitropolitane din Pesaro și după ce s-au cunoscut, au făcut un schimb util de informații despre viața bisericească de la noi și din parohia italiană, răspunzând și multor întrebări.

De asemenea, delegația română a avut ocazia să viziteze Catedrala mitropolitană și să primească explicații despre renumitele mozaicuri creștine din secolele patru și sase, mozaicuri ce se găsesc sub pavimentul actual al bisericii, dar care pot fi văzute în toată splendoarea lor. Un alt obiectiv important a fost “Palatul ducal” edificat în sec. XV, și care este acum palat guvernamental și sediul Prefecturii provinciei Pesaro. De asemenea, a fost vizitat și Muzeul de artă, unde au fost văzute exponate foarte vechi de pictură religioasă și de ceramică și porțelan, specifice zonei.

italia1
Delegația din Reșița a vizitat mai multe obiective importante

În continuare, programul vizitei prevede întâlniri cu primarul orașului Pesaro, cu Monseniorul Pierro Coccia, arhiepiscopul și mitropolitul de Pesaro, cu delegația bisericii evanghelice luterane din Danemarca, precum și cu ierahii episcopiilor din Fano și Urbino.

Trebuie remarcate toate cuvintele apreciative rostite de pr. Robero Sarti de la Catedrala din Pesaro, la adresa Prea Sfintitului Parinte Episcop Lucian, pentru deschiderea către bune realații cu cei din Pesaro și pentru ospitalitatea dovedită și la vizita delegației italiene în România, în vara anului 2012”, a declarat preotul Petru Berbentia, pentru Express de Banat.

De altfel, la seara de rugăciune ecumenică din Pesaro se va da citire și mesajului oficial al Prea Sfinţiei Sale, adresat participanților la întâlnirea ecumenică din acest an.