Fără bani pentru șomeri

Pe luna decembrie, din numărul total al șomerilor înregistrați la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, doar puțin peste 50 la sută beneficiază de șomaj. Pentru ceilalți perioada indemnizației s-a încheiat.

Cărășenii își găsesc greu un loc de muncă. Statisticile arată că din totalul șomerilor pe luna decembrie aproape 3000 de persoane, cam jumătate, apar ca șomeri neindemnizați, care au încheiat perioada șomajului plătit, dar nici nu și-au găsit un alt loc de muncă. „Dacă s-a terminat perioada de indemnizație, șomerii nu mai beneficiază de suma anuală, dar rămân în evidența AJOFM și au parte în continuare de celelalte beneficii, cum ar fi participarea la cursurile noastre”, explică pentru Express de Banat Carla Goagă, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Șomajul se primește în funcție de anii de muncă din spate. Absolvenții din învățământ și cei care au vechime pe cartea de muncă de cel puțin un an primesc șase luni de șomaj, pentru cei care au lucrat minim cinci ani șomajul este de nouă luni, iar pentru cei care au stagiu de cotizare de peste zece ani perioada de indemnizație ajunge la un an de zile.