Reșița i-a refuzat pe giganții Draxlmaier și Continental! „Suntem constanți în nenorocire!”

Două companii cu mii de angajați în Timișoara au fost refuzate în orașul de pe Bârzava pe motiv că nu există nimic de oferit!

Dezvăluirea a fost făcută de Petru Buzzi, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Caraș-Severin, chiar în redacția Express de Banat. Făcând o analiză comparativă cu anii trecuți a economiei cărășene, Buzzi a prezentat mai întâi cifrele dezastrului. „Cred că suntem constanți în nenorocire. Nici nu creștem, nici nu scădem. La nivelul Regiunii Vest, suntem pe ultimul loc, cu participarea la Produsul Intern Brut cu 42% mai mică decât județul Timiș. Nu știu ce s-ar putea face, cred că e prea târziu”, a subliniat șeful Camerei de Comerț.

Reșița și Caraș-Severinul au avut șanse destule, mai spune acesta, cu mulți ani în urmă, dar lipsa de viziune a unor factori de decizie la nivel local și județean a închis uși multor companii care astăzi au mii de angajați în județele învecinate. În plus, au fost și evenimentele de stradă care au ținut cumva județul izolat. „În anii 90, când niște firme vroiau să vină în Reșița, s-au întâmplat niște nenorociri importante în Caraș Severin. Au fost mișcări sindicale puternice. Mi-aduc aminte, în Combinatul Siderurgic Reșița s-a protestat din 1999 până în 2001, cu ieșiri în stradă, cu blocări de drumuri. La UCMR și restul se protestase prin 1994. Am devenit un fel de județ roșu, așa spuneau Caraș-Severinului, județul roșu, și nu a prea venit nimeni. Și când a venit cineva în Caraș-Severin, administrațiile locale din perioada respectivă spuneau că nu avem. N-avem să dăm teren, spații, nu avem! Mergeți și căutați că noi nu avem. Ceva de genul ăsta”, a mai comentat Petru Buzzi. 

Acesta a oferit și două exemple, două companii în care astăzi muncesc foarte mulți cărășeni, dar în fabricile respective din Timișoara. „Eram director de ziar când a venit la Reșița celebra Draxlmaier, își amintește Buzzi. Găsise un spațiu, dar a fost expediată. Au fost trimiși la o firmă privată să caute teren. Nu, eu dacă eram prefect sau primar de municipiu, mă duceam cu respectivii să vedem, să găsim. Așa au plecat și după ce am aflat lucrurile astea i-am sunat, haideți că am găsit eu spațiul de care aveți nevoie. Ne pare rău, dar deja ne-am găsit la Deva, între Hunedoara și Deva. Se pare că aici a vrut să vină după 1990 Continentalul. Nu, n-am avut să le oferim nimic! N-am avut, nu s-a gândit nimeni că se poate întâmpla ceva. Îi spuneam vechiului primar Mircea Popa, nu-i mai scuti de datorii pe ăștia de la uzine. Nici combinatul, nici uzina. Ia-le terenurile, că au! Ce fac cu ele? Acum de ce se poate în zona Mociur să se facă magazine și mall?!”

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/