Cele mai mari societăţi cu capital de stat, CET, Prescom, SC Pieţe Reşiţa SA au fost devalizate efectiv de reaţeaua condusă de lichidatorul Tudor şi susţinută de fostul judecător al Tribunalului Caraș-Severin, Nicușor Maldea. Cel puțin asta arată procurorii de la Combaterea Crimei Organizate!
Iniţial, reţeaua era formată doar din persoane din familia lui Ion Tudor, în speţă fiul şi fiica, apoi au fost însă cooptate şi alte persoane, care aveau rolul de a-şi implica firmele într-un adevărat circuit fictiv. După ce şi judecătorul Maldea, şeful Secţiei Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Caraş-Severin, a fost cooptat în grup, au fost implicate în circuitul infracțional şi firme aflate în insolvență. Firme lichidate chiar de către membrii grupului, desemnați cu sprijinul magistratului Maldea. Este vorba despre SC Pieţe Reşiţa SA, SC Prescom Reşiţa sau SC CET Reşiţa și Drumuri Judeţene şi Poduri Reşiţa SA.
Astfel, o parte dintre firmele controlate de persoane din grup emiteau factură către firmele de mai sus, aflate în insolvenţă, facturi care, prin dispoziţia lichidatorului, erau plătite integral, cei din grup retrăgând apoi banii cu pricina cash, din conturile acestor firme. Totodată, au prejudiciat patrimonial aceste firme ale Reşiţei, aflate în insolvenţă, prin cesiuni patrimoniale. Fie că este vorba despre certificate verzi, cum e cazul CET, fie despre clădiri, imobile sau bunuri mobile, pe care le cesionau către societăţile lor. Ulterior băgau societăţile în insolvenţă, fără a mai restitui bunurile cesionate!
Bunuri de mare valoare, după ce Tudor se înţelegea cu anumiţi oameni de afaceri, erau vândute la licitaţie, doar pentru ca lichidatorul şi judecătorul, membri ai acestui grup infracţional, să-şi primească şpăgile promise la înţelegerile iniţiale. Express de Banat a scris încă de anul trecut cum acelaşi lichidator vindea zeci de vehicule şi alte bunuri de la fostul Prescom la preţuri de nimic. (https://expressdebanat.ro/resita-vanduta-bucata-cu-bucata-la-pret-de-nimic/).
Ba, mai mult, când rămâneau fără bani, firmele din grupul controlat de Tudor se împrumutau tocmai de la firmele aflate în insolvenţă deşi, spre exemplu, la unele dintre ele angajaţii nu erau plătiţi cu lunile!
Întrucât Ion Tudor urmărea să înstrăineze bunuri ale debitorilor, în dauna intereselor creditorilor, avea interes de a avea concursul judecătorului sindic în cauzele de pe rolul Tribunalului Caraș-Severin în care acesta a fost desemnat lichidator judiciar. În acest scop l-a racolat pe judecătorul Nicușor Maldea, la momentul respectiv președinte al Secției a II-a Civilă, Contencios, Administrativ și Fiscal spre a sprijini activitățile grupării infracționale. Din cercetările procurorilor a rezultat că, în anul 2010, fiind repartizat să judece dosarul nr. 646/115/2010 privind falimentul SC DRUMURI ȘI PODURI SA CARAȘ SEVERIN, în care lichidator judiciar a fost IT MANAGEMENT ADVISORS SPRL, a primit de la acesta prin intermediul lui Murariu Cristian-Gelu suma de 60.000 euro (echivalentul a 257.472 lei), disimulată sub forma unui contract de vânzare cumpărare a unui teren forestier, cu scopul de a-i crea acestuia o situație favorabilă în dosarele comerciale pe care le avea spre soluționare. Dar, despre fiecare inginerie financiară a tandemului Tudor – Maldea, care a devalizat efectiv patrimoniul Reșiței şi cele mai importante societăţi ale ei, vom reveni pe larg în zilele următoare!