Reșița ascunde casele de pariuri și hainele second-hand! Barbalată le mută în sala de judecată!

Interzicerea caselor de pariuri și magazinelor cu haine vechi pe principalele artere ale Reșiței, așa cum se întâmplă la Paris, spre exemplu, e contestată de proprietarul celor mai multe spații în care se desfășoară astfel de activități. În locul lor ar putea rămâne vitrine goale și neîngrijite!

Consilierii locali reșițeni au respins plângerea prealabilă formulată de societatea Coda Serv, ce-i aparține omului de afaceri Costel Ciobanu – Barbălată, prin care acesta contestă legalitatea HCL 397 din 27.11.2019 privind aprobarea regulamentului pentru stimularea zonelor principale ale municipiului. Mai exact, prin acea Hotărâre de Consiliu Local se interzice desfășurarea activităților economice în domeniul jocurilor de noroc și al magazinelor cu haine la mâna a doua pe arterele principale. Începând cu 2022!

„Am inițiat acest proiect pe un model de bună practică pe care l-am preluat de la Oradea. Am adus doar mici modificări. În Reșița avem peste 85 de case de pariuri, de jocuri de noroc. Este deja o problemă socială, oamenii au devenit ca și alcoolicii sau fumătorii. Am în vedere în mod special tinerii. Sunt persoane care muncesc în străinătate și trimit bani acasă, iar unii oameni consumă banii aceștia în câteva zeci de minute. Limitarea lor ca și dispersie în oraș, în special pe zonele principale, va determina cu siguranță scăderea interesului pentru ele, pentru că nu le vor mai găsi așa ușor. Pentru magazinele second-hand am luat exemplul Parisului. Și acolo sunt magazine second-hand, dar nu sunt pe Champs-Élysées, nici în Place de la Concorde. Sunt în zone periferice ale orașului”, a explicat primarul Nelu Popa oportunitatea proiectului care s-a bucurat de votul unanim al aleșilor locali.

Firmele lui Costel Ciobanu – Barbălată au în proprietate cele mai multe dintre spațiile comerciale situate pe bulevardele orașului în care funcționează firme ce au exact obiectele de activitate vizate de HCL 397. Cum plângerea prealabilă formulată de omul de afaceri a fost respinsă de consilierii locali se va ajunge în instanță. Costel Ciobanu – Barbălată. „Dacă dânșii consideră că vor să meargă mai departe sunt liberi să o facă, însă este situația unei cazuistici deja judecate la Bihor, la Oradea, nu au nicio șansă”, e convins primarul Reșiței.

Barbalată admite că unde-i lege nu-i tocmeală și prezintă o serie întreagă de argumente prin care să demonstreze că hotărârea consilierilor locali este nu numai ilegală, ci și total neinspirată. „Dacă o instanță spune că e legal dată hotărârea luată de consilieri, ne supunem ei, nu discutăm. Dacă așa au votat aleșii noștri… Eu nu văd însă cum nu ar câștiga agenții economici, acolo e vorba despre Guvern, despre lege, nu poți să împiedici, să limitezi. Deranjul cel mai mare îl văd pentru Reșița. Acești agenți economici vizați de HCL au început să-mi ceară spații în zone limitrofe. Ce vom face ulterior?! Dacă așa s-a hotărât, mă supun. Noi am contestat, dacă avem argumente vom câștiga, dacă nu, sută la sută ne conformăm. Câți oameni vor avea de suferit dacă interzicem magazinele cu haine vechi?! La fel e și cu ruleta, pariurile sportive și amanetul! Nici la Voluntari, la Pandele, nici la Arad, nici măcar la Oradea nu s-a implementat chestia asta. Este o decizie favorabilă agenților economici, nu există nicio hotărâre de instanță care să dea dreptate administrațiilor locale”, a explicat omul de afaceri reșițean.

Mai mult decât atât, acesta avertizează că spațiile comerciale de pe bulevard riscă să rămână goale și neîngrijite. În primul rând din cauza puterii scăzute de cumpărare a reșițenilor, dar și pentru că proprietarii unor spații goale plătesc impozite mai mari. „Și eu mi-aș fi dorit să închiriez la branduri, dar vin ele la Reșița?! Mai am un of, pleacă aceste case de pariuri și apoi îmi ceri cu 50 la sută în plus la impozit pentru spațiile neînchiriate?! Asta se adaugă la supraimpozitarea cu 500 la sută pentru că spațiile arată urât. Și ar mai fi destule de spus. Ce facem cu agențiile Loto Prono, care sunt în zonele pentru care Consiliul Local a dat hotărâre?! Scoatem Loto Prono, societate care aparține statului român de pe bulevard?! Taxele către stat aceste case de pariuri și le plătesc direct la București, deci nu văd ca statul să-și dea cu stângu-n dreptul acceptând această hotărâre. În concluzie, eu o consider injustă, dar dacă instanța o acceptă, mă voi conforma imediat!”, a mai spus Barbălată pentru expressdebanat.ro.

Nelu Popa rămâne ferm pe poziție. Fără case de pariuri, jocuri de noroc și haine la mâna a doua pe bulevard: „Nu poți să vezi ce e înăuntru acolo, toate geamurile astea sunt mate, toate geamurile astea sunt închise. Vă spun eu de ce, pentru că oamenilor le e este rușine să fie văzuți înăuntru, nu vor să-i vadă vecinii, familia, copiii, bunicii!”