„Reșița are un pachet genetic pentru care alte orașe ar plăti milioane!”

dan ionescu

Consideră unul dintre cei mai bine cotați arhitecți de peste Ocean, specializat în proiecte de design și planificare urbană. 

Reșițenii au fost provocați astăzi la discuții libere pe tema regenerării urbane, în cadrul unui eveniment ce l-a avut în prim plan pe arhitectul român stabilit de peste 40 de ani în San Mateo, California, Dan Ionescu, care conduce studioul Dan Ionescu Architects & Planners (DIAP) – specializat în proiecte de design și planificare urbană.

Conferința organizată la sediul Primăriei Reșița face parte din strategia municipalității de a reconfigura fostele zone industriale ale orașului. Alături de invitatul de peste Ocean, s-a mai aflat și fostul arhitect-șef al Timișoarei, Radu Radoslav, care, de altfel, a și mijlocit întâlnirea de astăzi. La discuții au mai luat parte și alți specialiști din domeniu, din Reșița și Timișoara.

Cei doi invitați au vorbit despre prietenia care-i leagă de mai bine de 40 de ani, absolvind aceeași facultate, dar și despre proiectele realizate la nivel mondial de arhitectul Dan Ionescu, printre care amintim: Santa Eulalia Valley, Asturias, Spania, 2009 – zonă de exploatare a ardeziei, probleme sociale, depopulare, reconversie; Oslo, Norvegia, 2006 – fabrică de țigarete, restaurare, reconversie; Drammen, Norvegia, 2006 – zonă de depozitare de-a lungul unui fiord, reconversie; California, SUA, 2005 – sit cu clădiri poluate cu azbest de oțelăria din zonă, reconversie; Suzhou, Jiangsu Province, China, 2005 – planificare regională strategică în ce privește menținerea mediului curat; China, 2006 – reutilizarea creativă a muntelui Furlong, restaurarea naturii înconjurătoare; Jaco Vista Eco Resort, Costa Rica; California, SUA, 2023 – sat amplasat pe un sit urban poluat.

Născut la Timișoara, dar crescut în Banatul Montan, la Dognecea, unde și-a petrecut vacanțele la bunici, Dan Ionescu a mărturisit că se simte încă strâns legate de Reșița și Caraș-Severin. Despre Reșița, fost oraș industrial, arhitectul nu vorbește doar la timpul trecut, precizând că urbea de pe malul Bârzavei poate renaște din propria-i cenușă, însă, pas cu pas, fără a grăbi lucrurile.

„În trecut Reșița a fost un diamant, iar acum acest diamant trebuie pus înapoi în direcția bună, pentru că zona aceasta este una foarte specială. Nu doar în România, în Europa, ci pe întreg mapamondul. Iar în acest caz trebuie să faci un pas în spate, să vezi, să simți, să analizezi bine lucrurile și după aceea să vezi ce este cel mai bine. Aici aveți un pachet genetic în siderurgie pentru care alte orașe ar plăti milioane ca să aibă acest pachet genetic. Dumneavoastră îl aveți aici, îngrijiți-l și salvați-l!”, a spus Dan Ionescu.

conferinta primarie

La rândul său, primarul Ioan Popa a precizat: „Ceea ce eu îmi doresc în viitor este să inițiem o colaborare pe această idee de «think tank » (grup experți -nr.), un grup de oameni care să vină din alte zone și care poate văd Reșița cu alți ochi decât o vedem noi din interior și să reușim să trasăm un parcurs, o cale, o țintă de care să ne ținem în următorii 10 – 15 ani. Transformarea unui oraș este un proces lung, un proces greu, un proces anevoios, pe care sper să-l inițiem, iar cei care vin după noi să meargă pe același drum pentru a nu eșua, așa cum multe proiecte din România, și numai, au eșuat pentru că nu au avut continuitate. Sperăm cu ajutorul acestei echipe să identificăm calea pe care ar trebui să meargă orașul Reșița”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/