MARIANA IOOTTY: „Regiunea Vest este dependentă de exporturi!”

Ședința Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest a avut loc astăzi, la Reșița, în prezența reprezentanților Băncii Mondiale. În premieră națională, ADR Vest a inițiat un studiu privind dezvoltarea socio-economică a Regiunii.

Reprezentanții Băncii Mondiale au fost prezenți astăzi la sediul Consiliului Județean, alături de alte personalități din zona de vest a țării și a conducerii Agenției de Dezvoltare Regională.

„În primul rând, a avut loc prezentarea unui raport preliminar al Băncii Mondiale, în fapt o analiză a situației socio-economice a Regiunii Vest, un proiect inițiat de ADR, practic fără precedent în România, o asemenea evaluare a Băncii Mondiale neexistând la nivel regional în țară. Sunt prezenți reprezentanți ai Băncii Mondiale. E vorba, de fapt, de prima fază a acestui proiect. A doua fază se derulează până în iunie”, a declarat astăzi președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde.

Ce au spus reprezentanții Băncii Mondiale
Prezenți la conferința de presă care a avut loc în urma ședinței Consiliului de Dezvoltare Regională Vest, reprezentanții Băncii Mondiale au făcut câteva aprecieri referitoare la cele patru județe. „Am identificat punctele slabe și punctele forte ale Regiunii, concluziile sunt publice. Regiunea depinde de exporturi, în mare parte. Printre sectoarele care sunt în fruntea exporturilor se regăsesc industria de textile și automotive. De asemenea, există potențial de dezvoltare și pe turism”, a concluzionat Mariana Iootty, reprezentantul Băncii Mondiale. Același raport indică faptul că relațiile transfrontaliere ale județelor din vestul țării nu sunt exploatate la capacitate maximă.

În ce îl privește pe directorul ADR Vest, acesta a apreciat ca fiind foarte bun gradul de absorbție a fondurilor europene. „Regiunea de Vest a absorbit 35 la sută din fondurile disponibile”, a spus Sorin Maxim.