Reprezentanții din domeniul HoReCa: „Probabil că, până la sfârșitul anului, mulți antreprenori vor da faliment”

După ce Timișoara a intrat oficial în scenariul roșu, cu o rată de infectare la mia de locuitori de 3.39, în cursul zilei de ieri, vestea proastă a venit pentru întreg județul Timiș care se încadrează în același scenariu. Restaurantele și cafenelele din orașul de pe Bega stau închise în interior de câteva zile, iar membrii Patronatului HO-RE (hoteluri și restaurante) și-au expus din nou nemulțumirile.

În cadrul unui memoriu, oamenii susțin că, potrivit legii, din Comitetul Județean pentru Situații de Urgență trebuie să facă parte și managerii operatorilor economici, iar măsurile adoptate nu sunt justificate.

„Considerăm că, după mai bine de șapte luni de la apariția pandemiei, atât autoritățile locale, cât și cele centrale, aveau obligația civică de a comanda studii medicale și statistice, în baza cărora să fie luate măsurile de limitare a răspândirii infectărilor. Este inacceptabil ca toate măsurile să fie dispuse fără temei științific, ci doar pentru a justifica o aparentă implicare a autorităților în combaterea pandemiei. (…) Nu cerem altceva, doar tratament egal cu al celorlalte sectoare de activitate. Dacă se susțin afirmații că în acest mediu există un risc crescut de răspândire a virusului, cerem avizul specialiștilor, deoarece din comunicarea noastră cu medici, cercetători, statisticieni implicați în domeniu, organe de control și verificare, informații la nivel mondial, nu există niciun studiu care să confirme transmiterea periculoasă a virusului în mediul HoReCa.”, transmit reprezentanții patronatului.

Niciun domeniu de activitate nu a fost atât de aspru sancționat, susțin angajații din HoReCa care punctează că după relaxarea măsurilor din vară au fost deschise cluburi, au fost organizate evenimente în aer liber, iar în final autoritățile au ajuns la concluzia că rata de infectare a crescut tocmai din această cauză.

„Criză economică fără precedent”

La începutul anului, din industrie făceau parte peste 600 de societăți comerciale cu capital 100% românesc, cu o cifră de afaceri de peste 200 milioane euro și peste 6.000 de angajați. Pe lângă acestea, din conexiunea cu această industrie, 7.500 de mici activități și liberi profesioniști contribuiau la echilibrul financiar și susținerea economiei județului Timiș.

„Prosperitatea HoReCa asigură o piață de desfacere importantă pentru producătorii agricoli locali, producătorii și distribuitorii de materii prime, furnizorii de servicii auxiliare. În urma acestei pandemii, s-a generat o criză economică fără precedent, total imprevizibilă, dar ale cărei costuri le suportă în cea mai mare majoritate industria ospitalității. Se pare că acest domeniu de activitate este vinovat pentru răspândirea virusului. Impactul acestor mesaje transmise comunității despre HoReCa a dus la scăderea cifrei de afaceri cu peste 70%, după prima jumătate a anului. Probabil că, până la sfârșitul anului, mulți antreprenori vor da faliment, iar cei care au posibilitatea de a îngheța afacerile până în mai 2021, o vor face, cu costuri cât se poate de mici pentru ei, dar generând o povară imensă pentru stat și sistemul medical, trimițând în șomaj atâtea mii de angajați, în prag de iarnă, fără nicio altă opțiune de supraviețuire.”, au mai spus reprezentanții patronatului.

„Deschiderea teraselor nu a atras o creștere a numărului de infecții”

Deschiderea teraselor din iunie nu a însemnat o revenire a activității, susțin angajații din domeniu, pentru că sunt multe afaceri cu investiții masive care nu au avut terase și care au funcționat pe avarie întreaga vară.

„Deschiderea teraselor, pe de altă parte, nu a atras o creștere a numărului de persoane infectate. Creșterea numărului de îmbolnăviri s-a produs în prima fază, la două săptămâni de la începerea vacanțelor la nivel național, perioadă în care Timișul a respectat reglementările în vigoare și nu a înregistrat creșteri exponențiale (…) Se susține că s-au organizat evenimente mari, cu nerespectarea recomandărilor legale, care au generat răspândirea virusului. Unde au fost organele de control, care au venit în locațiile noastre în echipe de câte 20 de funcționari, de ce nu am auzit de amenzi și sancțiuni drastice de la acele evenimente periculoase pentru sănătatea noastră? De ce suntem sancționați cei care am respectat regulile, am colaborat cu autoritățile, am cheltuit sume imense pentru protecția oaspeților noștri? nu am avut niciun caz de îmbolnăvire în întregul sector de activitate, ne-am apărat angajații cu strășnicie, ca dovadă că nu avem niciun focar de infecție la nivel de industrie, față de companiile mari din Timiș care au avut o rată mare a îmbolnăvirilor.”, susțin reprezentanții HO-RE.

Solicitările Patronatului HO-RE

În cadrul memoriului, au fost prezentate și solicitările angajaților din domeniu. Printre acestea se numără: eliminarea restaurantelor de pe lista activităților cu risc de răspândire a COVID-19, restituirea datoriilor statului către proprietarii de restaurante (TVA de recuperat și CASS, sume restante încă de la începutul anului, șomaj tehnic și 41,5% – sumele restante din lunile iulie- august), reeșalonarea datoriilor pe 12 luni, iar pe plan local, reducerea cu 50% a nivelului taxelor și impozitelor locale (impozit clădiri, terenuri, taxă hotelieră) pentru următorii doi ani, doar pentru operatorii din HoReCa, pentru sprijinirea revenirii acestei industrii.

„Timișoara nu poate fi Capitală Culturală, dacă industria ospitalității dispare sau este preluată de companii multinaționale puternice. Nicio regiune nu poate fi ospitalieră atâta timp cât nu are antreprenori locali care să promoveze cultura, gastronomia și tradiția autohtonă. Cu siguranță cosmopolitismul și unicitatea regiunii noastre pot fi puse în valoare doar de cei care trăiesc și cunosc spiritul autohton.”, au mai transmis reprezentanții HO-RE.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/