Cronicile Medici’s: „Creșterea imunității” în pandemie!

Ne aflăm în plină pandemie de coronavirus și la începutul sezonului de răceli. Tendința actuală este de a apela la diverse modalități mai mult sau mai puțin documentate științific pentru a ne crește imunitatea. Dar, din păcate, nu există o rețetă miraculoasă care ne crește imunitatea, ci o putem întări ducând un stil de viață echilibrat. Dr. Alina Bălăceanu, medic specialist cu largă expertiză în alergologie și imunologie clinică la Clinicile Medici’s Timișoara, ne face o mică sumarizare asupra sistemului nostru imunitar și explică cum ar trebui să îl menținem în condiții optime de funcționare în pandemia de COVID-19.

Ce este sistemul imunitar și cum funcționează?

Sistemul imunitar este un sistem complex, dispus în rețea în întregul organism și format din organe, celule și molecule. Rolul său este de a ne apăra de agresorii externi (bacterii, virusuri, fungi, paraziți, toxine) sau interni (celule îmbătrânite, celule tumorale).

Principala caracteristică a imunității este de a distinge „self-ul” (adică celulele proprii) de „non-self” (ceea ce îi este străin).

O parte a imunității este înnăscută, nespecifică, moștenită de la părinți, care reprezintă prima linie de apărare a organismului, nu se modifică pe parcursul vieții și este reprezentată de structuri și molecule din piele, mucoase, enzime din lacrimi, salivă, aciditatea gastrică, reflexul de tuse etc.

O altă parte a imunității este dobândită fie prin contactul cu diverși agenți patogeni, fie prin vaccinare. Acest tip de imunitate se dezvoltă și maturizează prin învățarea și memorarea acestor structuri față de care formează anticorpi specifici. Astfel, la un următor contact acționează mai rapid și mai eficient.

În ceea ce privește infecția cu noul coronavirus, este important să știm că un sistem imunitar puternic nu înseamnă că nu poți contacta virusul și nu îl poți transmite mai departe! Virusul care provoacă boala COVID-19 este un agent patogen nou pentru care nu avem anticorpi și prin urmare, momentan, profilaxia (evitarea) expunerii rămâne singura modalitate de protecție.

Ce putem face pentru a avea o imunitate puternică?

1. ALIMENTAȚIE ECHILIBRATĂ, FĂRĂ EXCESE! Un sistem imun eficient se dezvoltă într-un organism sănătos. Modalitatea cea mai bună de a ne crește imunitatea este să avem o alimentație echilibrată, cu toți constituenții nutritivi de bază, mese regulate, să ne odihnim și să dormim suficient, să facem activitate fizică regulată. Hidratarea, evitarea consumului de alcool și a fumatului, diminuarea stresului, dar și evitarea consumului excesiv de medicamente sunt, de asemenea, esențiale pentru o imunitate puternică.

Suplimentele alimentare și remediile naturiste pot ajuta organismul în condițiile în care sunt recomandate de medic. Utilizarea necontrolată și în exces a acestora poate deveni periculoasă deoarece pot interacționa între ele sau cu alte medicamente.

Conceptul de creștere a imunității este înțeles greșit. Suplimentele și remediile naturiste nu cresc imunitatea dacă în continuare ne păstrăm obiceiurile nesănătoase legate de alimentație, vicii, sedentarism, stres și privare de somn.

2. UTLIZAREA CORECTĂ A DEZINFECTANTELOR ȘI CONȘTIENTIZAREA CĂ UTILIZAREA LOR ÎN EXCES FACE RĂU. O atenție sporită este necesară în ceea ce privește utilizarea dezinfectantelor care pot distruge bariera cutanată hidrolipidică cauzând dermatite de contact. Pentru a atenua apariția dermatitelor de contact este necesară cunoașterea tehnicii corecte de igienă a mâinilor.

Cum ne dezinfectăm corect pe mâini?

Este indicat să ne spălam cu apă călduță și săpun timp de cel puțin 20 de secunde. Temperatura ridicată a apei distruge stratul cornos prin fluidizarea lipidelor, ducând la creșterea permeabilității pielii. Spălarea mâinilor imediat înainte și după folosirea unui dezinfectant pe bază de alcool este inutilă și crește riscul de dermatită. Aplicarea mănușilor când mâinile sunt încă umede este, de asemenea, nerecomandată. Aplicarea zilnică a cremelor reparatorii dermatologice poate preveni apariția dermatitelor.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/