Reprezentanți ai profesorilor de sport din Caraș-Severin, față în față cu ministrul Ecaterina Andronescu

Profesorii de sport din Caraș-Severin au intrat în grevă japoneză, după ce ministrul Educației a venit cu o idee cel puțin deplasată: scoaterea orelor de sport din grilă în cazul elevilor din primii ani de școală și înlocuirea lor cu „ore de Joc și Mișcare”, susținute de învățători. Nemulțumirile lor au ajuns la urechile Ecaterinei Andronescu, asta deși unii dintre ei habar n-aveau…

Sindicatul Învățământului Preuniversitar Caraș-Severin a reacționat în urma articolului publicat de Express de Banat vineri, 15 februarie, în care unul dintre profesorii de sport din județ reclama faptul că sindicatele nu s-au implicat în a le face auzite nemulțumirile. „Imediat ce am aflat de situația creată prin apariția «Ordinului de modificare a planului cadru la ciclul primar» ne-am deplasat la București. În 14.02.2019 am participat, alături de 35 de profesori de educație fizică, din județele Vâlcea, Teleorman și Tulcea la o întâlnire cu ministrul Educației, dezbătând această idee aberantă”, ne-a transmis Maria Zvarici, președinta SIP C-S, care susține că a mers la capitală împreună cu profesorul Ilie Liviu Sasu. Cei doi au fost singurii care au mers la București, se mai arată în informarea transmisă. „Vreau să precizez că eu, președinte SIP C-S Zvarici Maria, împreună cu d-ul Sasu Ilie Liviu, profesor de educație fizică am fost singurii din județul Caraș-Severin care am participat la această întâlnire, care a durat 3 ore, unde profesori de calitate au venit cu argumente împotriva propunerii. În urma discuțiilor purtate, d-na ministru ne-a asigurat că nu va semna ordinul în cauză”.

Maria Zvarici nu ne oferă detalii privind organizarea acestei deplasări, dacă s-a discutat înainte sau după cu profesorii de sport din Caraș-Severin sau dacă aceștia, anunțați fiind în prealabil, nu au dorit să meargă la București, excepție făcând profesorul Sasu.

Cert este că, la mai puțin de 24 de ore, ministrul Ecaterina Andronescu s-a răzgândit. Revolta profesorilor a venit după ce Andronescu anunța că, din programa școlară a claselor pregătitoare și a claselor I și a II-a se vor scoate orele de Educație fizică, după următoarea planificare:

  • cele 2 ore de Educație fizică de la clasa pregătitoare să fie înlocuită cu două ore de Joc și Mișcare
  • la fel și la clasa I
  • la clasa a II-a, să dispară o oră de sport cu profesorul: ar fi rămas una de Educație fizică și una de Joc și Mișcare cu învățătorul.