Consiliul de Administrație al Spitalului Județean de Urgență Reșița trimite președintelui Romeo Dunca încă o propunere de revocare din funcție a managerului Alina Stancovici. Asta după ce, în luna martie, același vot s-a dovedit a fi inutil. Comisia de evaluare a administrației județene, prezidată chiar de Romeo Dunca, a considerat că nu se impune demiterea.
Consiliul de Administrație și-a îndeplinit încă o dată datoria, așa cum a cerut din nou președintele Romeo Dunca: a emis încă o propunere de revocare din funcția de manager a Alinei Stancovici, la fel cum s-a întâmplat și în 30 martie. Propunerea de atunci nu a mai fost concretizată de Consiliul Județean. Acum însă Romeo Dunca pare mai decis ca niciodată și nu mai vrea să audă de Alina Stancovici.
CITEȘTE ȘI: NEWS ALERT. Alina Stancovici, ultima zi în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență Reșița?!
Motivul principal invocat și la întâlnirea de astăzi îl constituie valoarea ridicată a arieratelor și neîndeplinirea prevederilor asumate de Alina Stancovici în contractul de management.
„Și-a asumat scăderea arieratelor. Nu doar că nu s-a scăzut. Plățile restante la 31 decembrie 2021 au fost de peste 20 de milioane. Arieratele erau la acea dată 15.202.920 de lei. Arieratele la 31 mai 2022 sunt de 17.090.588 de lei. Nu doar că trebuia să estompăm, conform angajamentului semnat de Alina Stancovici. În aprilie 2021 ar fi trebuit reduse cu 5,8 milioane, iar în aprilie 2022 la fel.”, spune Paul Purea.
Medicul a prezentat o situație conform căreia spitalele din întreaga țară au dus-o chiar mai bine pe timp de pandemie, COVID-19 nefiind de fapt un minus, ci un plus. „În timpul pandemiei, inclusiv până în septembrie 2022, la 3 luni de la terminarea stării de alertă, spitalul a primit bani în perioada pandemiei. Am primit de la CJAS pentru 24.000 internări/an, pe când noi am avut anul trecut 13.000 de internări, în 2020 – 14.160. Foarte multe spitale așa au reușit un bilanț aproape pozitiv exact în perioada pandemiei. Așa a hotărât Guvernul, ministrul Sănătății, al Finanțelor, că cuantumul plăților rămâne la valoarea internărilor din 2019. Noi nu am făcut economie, noi am făcut datorii.”
Pentru că la ședință nu a participat nici managerul Alina Stancovici, dar nici directorul financiar Adina Miloș, cel care a luat cuvântul sperând că va lămuri situația datoriilor a fost directorul medical Gheorghe Beg. Numărul mic de internări în perioada pandemiei a fost determinat de teama pacienților de a merge în spital. În același timp, cheltuieli semnificative s-au făcut din cauza Unității de Primiri Urgențe, despre care doctorul Beg spune că ar trebui să returneze în conturile spitalului circa 400.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Romeo Dunca: Înghit în sec la rânjetul Alinei Stancovici! În urma unui act de dresaj!
N-au fost singurele motive expuse de directorul medical, însă membrii Consiliului de Administrație, în frunte cu Paul Purea și Ovidiu Chimigeriu, nici nu au vrut să audă: nu există scuze pentru arieratele în creștere, când la nivel național niciun alt spital nu mai înregistrează, la ora actuală, arierate, după cum susține medicul Paul Purea. Mai ales după ce Consiliului Județean a ajutat spitalul cu 13 milioane de lei, în condițiile în care, în alte spitale din țară nu s-au dat mai mult de 500.000 de lei. În plus, deși înregistrează asemenea plăți restante, spitalul a angajat prin concurs 70 de persoane ale căror salarii nu fac decât să îngreuneze povara. Și asta fără să se consulte cu cei din Consiliul de Administrație: „Pe noi nimeni nu ne întreabă nimic, suntem nimic în spitalul ăsta.”, a mai spus Purea.
„2 ani de zile am tot rugat, nu s-a luat nimic în considerare, nu s-a făcut nimic, decât prin organizații civice. Ce putem să facem? Ce facem cu spitalul ăsta? Noi în orice moment putem să fim trași la răspundere de consilierii județeni și de președinte de ce am tolerat o asemenea situație și nu am sesizat Consiliul Județean cu propunerea noastră. Acum trebuia să mai avem maximum 3 milioane de lei arierate. Dacă pe noi nu ne interesează situația spitalului, mai bine ne dăm demisia.”, a completat medicul Purea.
De această dată, votul a fost unanim. Toți cei patru membri ai Consiliului de Administrație au votat propunerea revocării din funcție a managerului Alina Stancovici.
Paul Purea a subliniat însă că este pentru ultima dată când mai vine cu o astfel de propunere. Dacă și de această dată factorii de decizie din Consiliul Județean se vor răzgândi, nu va mai exista o a treia ocazie.
Votul l-a scos din sărite pe Gheorghe Beg. „Demiteri în defavoarea bolnavilor mei! Nu o să vină nimeni mai bun! Nu cunoașteți activitatea spitalului! Nu aveți pe nimeni pregătit. Lumea politică a distrus spitalul. Spitalul trebuie depolitizat complet. Bolnavul nostru mănâncă execrabil de prost. Consiliul Județean nu ne-a ajutat deloc. Datoriile vor fi și mai mari.”, a fost mesajul directorului medical.
Din păcate, depolitizarea spitalului este aproape imposibilă, având în vedere că, după demiterea Alinei Stancovici, va fi desemnat un interimar, care trebuie să fie acceptat chiar de președintele Romeo Dunca, membru PNL. Interimatul va dura 6 luni, cu posibilitate de prelungire. Nu va exista însă prelungire, garantează Paul Purea, dacă noul interimar nu va reuși să scadă valoarea arieratelor.
Paul Purea mai garantează ceva: nu există nicio persoană pe lista scurtă, nici măcar pe cea a președintelui Romeo Dunca. „Sunt convins că acum nu se cunoaște cine va veni. Facem apel la întregul județ să vină un om cu experiență managerială. Nici Romeo Dunca nu are pe cineva.”, susține președintele Consiliului de Administrație.