La Spitalul Municipal „Dr. Teodor Andrei” nu mai există niciun pacient cu COVID-19, iar la Sala Sporturilor „Lavinia Miloșovici”, unde mai funcționează un singur centru din cele două inițiale, fluxul celor care doresc să se vaccineze s-a redus la un sfert față de ce era cu doar o lună înainte.
De aproape o lună, la Lugoj nu s-a mai înregistrat niciun caz nou de infectare cu coronavirus. „De la 1 iulie nu am mai avut pe nimeni internat cu COVID-19 în secțiile din spital. În acest moment, nici la secția ATI nu avem pacienți din oraș sau veniți din alte părți. Avem, desigur, pe cei suspecți, sunt cei care apar în statisticile DSP-ului, dar nu au fost confirmați”, ne-a declarat dr. Ionuț Lucian Cocoș, directorul Spitalului Municipal din Lugoj.
La rândul lui, dr. Ciprian Brîndușoni spune că aceeași tendință de „relaxare” se constată și la centrul de vaccinare de la Sala Sporturilor „Lavinia Miloșovici”, pe care îl coordonează.
„Continuăm să vaccinăm populația cu toate cele trei seruri – Astra Zeneca, Pfizer, Johnson & Johnson, atât prin programările de pe platforma națională, cât și direct, prin prezentare cu buletinul. Dar, din câte am văzut, lumea este mai interesată de obținerea certificatului propriu-zis, pentru călătorii, decât de ideea imunizării. Dacă la un moment dat, se înregistrau mult mai mulți doritori la Pfizer decât la Astra, la ora actuală, lumea preferă Johnson & Johnson, pentru că se face doar o doză. Interesant este că am avut cereri de la cetățeni cu pașaport de Germania, Italia, Pakistan, Spania sau Portugalia, aflați în oraș cu serviciul sau în cadrul unor schimburi culturale. Aceștia s-au declarat foarte mulțumiți de faptul că au putut să se vaccineze în condiții civilizate, fără a sta la cozi”, spune medicul lugojean, care adaugă că, în aceste condiții, a cerut DSP reducerea programului de lucru între orele 12 – 18.
Cazurile cu Delta, în creștere
La ora actuală, centrul de vaccinare de la Sala „Lavinia Miloșovici” este deservit de doi medici, două asistente și doi registratori.
Dr. Ionuț Cocoș, directorul Spitalului Municipal, avertizează că s-ar putea ca relaxarea să fie prematură: „la prima vedere, sunt motive de optimism, dar evoluțiile de pe plan european ne îndreptățesc să ne așteptăm la un val patru al pandemiei”.
În aceste zile, coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a reluat apelul pentru vaccinare, pentru a se evita o creștere semnificativă a numărului de infectări viitoare, fenomen care se întâmplă în prezent în multe țări din lume.