Relațiile bune ale Timișului cu nordul Italiei se dezvoltă. Parteneriatul cu Regiunea Veneto, consolidat!

Consiliul Județean Timiș a semnat o înțelegere de cooperare cu Regiunea Veneto, din Italia, practic o consolidare a unei colaborări trainice care durează de 17 ani. Părțile vor să ducă parteneriatul la toate nivelurile într-un stadiu mai avansat decât a fost până acum.

În primul rând, scopul este acela de a crea legături mai puternice între instituțiile de cercetare și educație, universități, asociații și organizații neguvernamentale care desfășoară activități economice la nivel local. Apoi, sunt vizate promovarea activităților de schimb în diferite sectoare, precum cel al administrației publice, comerțului și economiei, științei și tehnologiei, agriculturii și silviculturii, turismului, al sănătății, sportului, educației și formării. Nu vor fi neglijate nici marile rețele de transport, precum și gestionarea teritorială și valorificarea patrimoniului cultural și de mediu. 


Buna colaborare pe axa Timiș-Veneto a dus la dorința de a consolida parteneriatul. „Am lărgit mult aria de aplicabilitate a parteneriatului. Este un pas firesc, având în vedere că primul acord de colaborare cu ei a fost semnat acum 17 ani. Comunitatea italiană din județ este importantă pentru noi și ne dorim să creștem prezența companiilor din peninsulă în județ, dar nu trebuie să ne oprim la schimburile economice. Avem multe de câștigat dacă lucrăm la dezvoltarea relațiilor în educație, cercetare, administrație publică”, a declarat președintele CJT, Călin Dobra.

Parteneriatul a fost semnat și de Niccolò Maso, Consul Onorific al Republicii Italiene la Timișoara. „Prezența instituțiilor, a investitorilor și cetățenilor italieni pe teritoriul județului și, în general, al circumscripției consulare pe care o reprezint, nu trebuie să fie doar numerică, ci una activă în promovarea relațiilor dintre cele două țări, Italia și România. Ținând cont de o relație deja consolidată între județul Timiș și Regiunea Veneto, această înțelegere de cooperare este un instrument important prin care vor fi promovate și organizate activități reale care vor contribui la realizarea unor proiecte cu profil antreprenorial, turistic, socio-cultural și sanitar. Cea de astăzi este o ocazie strategică pentru consolidarea ulterioară a bunei colaborări dintre un județ și o regiune dintre cele mai importante ale țărilor de apartenență”, a precizat Niccolò Maso.