Oficialii judeţului Caraş-Severin, în frunte cu prefectul Silviu Hurduzeu, dar şi Eugen Dogariu, prefectul judeţului Timiş, au efectuat, la începutul săptămânii, o vizită de lucru în Kikinda, Republica Serbia. În cadrul întâlnirii s-a hotărât realizarea unei pagini web care să cuprindă informaţii de interes pentru cetăţenii ambelor părţi.
La întâlnire au participat şefii Districtului Banatului de Nord, Vladimir Ilici, Districtului Banatului de Sud, Zoran Tasic, şi Districtului Banatului Central, Dragan Sijan, președinții Camerelor de Comerț din Kikinda, Zrenjanin și Pancevo, precum și Excelența Sa Consulul General al Republicii Serbia la Timișoara, Lazar Manojlovic. Discuţiile s-au axat pe formularea unor propuneri de operaționalizare a Protocolului de Cooperare dintre Instituţiile prefectului din judeţele Caraş-Severin şi Timiş şi cele ale Districtelor Banatului de Nord, Central şi de Sud din Republica Serbia, precum şi consolidarea relaţiilor de colaborare.
„Ca o primă măsură, s-a decis constituirea unui secretariat tehnic, format din delegaţi ai fiecărei părţi, care să dezvolte metode pentru punerea în aplicare a celor înscrise în Protocol, precum și corelarea activităţilor şi priorităţilor cu cele ale Euroregiunii Dunăre – Criş – Mureş – Tisa”, se arată în comunicatul de presă primit de la prefectură.
Ca domenii de acțiune prioritare au fost identificate cel economic (sprijinirea activităților desfășurate de către cele cinci camere de comerț, în cadrul Protocolului de Colaborare a camerelor de comerț din Banatul istoric și Asociației Camerelor de Comerț din Euroregiunea Dunăre-Criş-Mureş-Tisa), educațional (realizarea de înfrățiri între școli, schimburi de experienţă între elevi, studenți și profesori), cultural (organizarea de festivaluri, turnee ale trupelor de teatru, expoziții, evenimente muzicale) şi de turism (organizarea unor activități turistice care să includă vizitarea unor obiective istorice, religioase etc.).
„Pentru a sprijini toate aceste demersuri, a fost propusă realizarea unei pagini web care să cuprindă informaţii de interes pentru cetăţenii ambelor părţi, precum şi un calendar comun al evenimentelor culturale şi turistice”, se mai arată în comunicat.
În finalul dezbaterilor s-a convenit ca, în cadrul unor întâlniri semestriale, semnatarii protocolului să evalueze activitățile desfășurate, să clarifice eventualele probleme apărute, dar și să identifice noi oportunităţi de dezvoltare.