Contrabanda și braconajul, în topul infracțiunilor

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, Elena Gruici, a făcut o scurtă analiză a fenomenului infracțional. Concluziile aduc vești bune pentru locuitori.

Parchetul de pe lângă Judecătoria din oraș este subordonat celui de pe lângă Tribunalul Caraș-Severin și funcționează în zonă din 1996, de când s-a înființat și Judecătoria Moldova Nouă. „Majoritatea infracțiunilor supravegheate și instrumentate de către procurori se referă la cele piscicole, în special cele de braconaj piscicol în perioada de prohibiție, dar și la infracțiunile de contrabandă cu diverse produse, în  special cea cu țigări. Acest gen de infracțiuni reprezintă cam o treime din activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă”, explică prim-procurorul.

Celelalte fapte rele cu care se confruntă magistrații vizează fondul forestier, respectiv tăierea ilegală și sustragerea ilegală de arbori. Nelipsite sunt și infracțiunile la regimul circulației pe drumurile publice, anul acesta majorându-se numărul dosarelor penale, având în vedere modificarea Legii privind circulația mopedelor. „Alt gen de infracțiuni instrumentate de noi se referă la ultraj, în special ultrajul la polițist și mă refer la cel provenit din zona de frontieră Naidăș. Sigur, oamenii sunt nemulțumiți de controlul mai sever la graniță. De asemenea, pe fondul condițiilor economico-sociale, a rigorilor, s-au înmulțit furturile calificate pe timp de noapte, dar și furturile simple din locuințe, din anexe, din colibele oamenilor situate în zone izolate”, subliniază prim-procurorul.

Gata cu furturile de fier vechi

Elena Gruici este de părere că apele s-au liniștit, pentru că în 2011 au avut loc descinderi masive, soldate cu 30 de arestări. Obiectul dosarului a fost furtul de fier vechi în formă continuată în zona Moldomin. „S-a redus aproape la zero acest gen de infracțiuni. Sigur, sunt oameni foarte săraci, în special cei de etnie romă, care mai sapă după o bucată de tablă. S-au liniștit apele, pentru că într-o acțiune comună cu Poliția de Frontieră, Poliția Orașului Moldova Nouă și Poliția Locală de pe lângă Primărie am luat un plan de măsuri serios cu multă responsabilitate și sigur că fenomenul infracțional serios a scăzut”, a concluzionat magistratul.

Odată cu completarea organigramei instituției, volumul de activitate a crescut în 2013, până în luna mai. Asta, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.