Reglementare nouă a zonelor metropolitane. Ce spune un primar din Timiș

211834612 2623412051289390 4164455363760959464 n

Guvernul a aprobat o nouă reglementare a zonelor metropolitane. Se împarte altfel impozitul pe venit a celor care locuiesc într-o localitatea, dar muncesc în alta și se pot accesa mai ușor fonduri europene. Primarul din Ghiroda dă și bile albe, dar și negre noii legi.

Conform actului normativ, se definește zona metropolitană prin introducerea conceptului de teritoriu metropolitan ca fiind „teritoriul din jurul municipiilor, în cadrul căruia se creează relații reciproce de influență în domeniul căilor de comunicație, economic, social, cultural și al infrastructurii edilitare”.

Astfel, pentru Timișoara de exemplu, zona metropolitană poate fi compusă din municipiul reședință și primele două coronae urbane.

„Prima coroană urbană este întregul teritoriu cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a unui municipiu cu care acestea au cel puțin un punct de hotar comun. Iar a doua coroană urbană este teritoriul cumulat al unităților administrativ-teritoriale din imediata vecinătate a primei coroane urbane, cu excepția municipiilor reședință de județ, cu care are cel puțin un punct de hotar comun”, aflăm de la autoritățile centrale.

„Fluxul economic și de persoane nu se oprește la limita unui municipiu. Crearea cadrului de politică pentru o transformare urbană durabilă este esențială, iar obiectivul reformei este de a le permite persoanelor care locuiesc în zone urbane, inclusiv celor din comunități periferice, să aibă acces sporit la servicii de calitate, cum ar fi mobilitatea, locuințele și alte servicii publice furnizate la nivel local”, a declarat ministrul Dezvoltării Cseke Attila.

Zonele metropolitane vor putea accese fonduri europene pentru proiecte comune.

„Propunerea Ministerului Dezvoltării este foarte bună. Cred că va ajuta la o mai bună absorbție a fondurilor europene și la o mai bună conectare a proiectelor pe care le avem UAT-urile din zona periurbană și reședintele de județ. Prin această lege cred că se crează premisele necesare pentru o dezvoltare unitară a zonelor metropolitane, aici mă refer la localitățile din imediata apropiere a municipiilor reședință de județ și municipiul reședință”, spune Ionuț Stănușoiu, primarul comunei Ghiroda.

Actul normativ prevede și repartizarea impozitului pe venit pentru contribuabilii din zona metropolitană, astfel: 30% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își au domiciliul angajații și 70% către bugetele locale ale comunelor, ale orașelor și ale municipiilor pe al căror teritoriu își desfășoară activitatea angajatorii care au calitatea de plătitori ai impozitului pe venit.

De asemenea, o cotă de 5% din impozitul pe venit se virează de către Ministerul Finanțelor, prin direcțiile generale regionale ale finanțelor publice județene, respectiv Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice a Municipiului București, către zona metropolitană constituită.

„Nu cred că este în avantajul zonelor metropolitane care sunt motoare de dezvoltare economică ca o parte din banii pe care îi încasează statul pe acel impozit pe venit să meargă către domiciliul de reședință a celor care lucreaază pe raza UAT-ului. De exemplu, o firmă își are sediul pe raza comunei Ghiroda. Asta înseamnă că tot necesarul de utilități publice (drumuri, apă, canal) este asigurat din bugetul local, iar banii vor fi produși în Ghiroda și parte din impozitul pe venit vor merge spre localitățile unde își au domiciliul respectivii angajați. În cazul comunei Ghiroda, cei care lucrează aici sunt din tot județul. Se aduc muncitori de la 70 – 80 de kilometri în zonele metropolitane pentru că acestea sunt poli de dezvoltare și economici. Mare parte din sume ar trebui să rămână în zonele în care se produc”, mai spune primarul din Ghiroda.

Timișoara face deja parte dintr-o zonă metropolitană unde s-au dezvoltat transport metropolitan, gestiune comună a deșeurilor sau proiecte pentru rețele de apă și canalizare. Primarul Dominic Fritz ne-a transmis că analizează noul act normativ și abia apoi îl va comenta, pentru că unele modificări pot fi benefice pentru orașul de pe Bega, dar altele nu.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/