Regal pentru centenarul bănățean în Cetatea Caransebeșului

Ne apropiem cu pași repezi de luna cadourilor, luna în care evenimentele culturale, spectacolele folclorice și colindele vor răsuna în Cetatea Caransebeșului. Primul de acest gen va fi dedicat unui eveniment istoric regional, astfel că la începutul lunii decembrie, la Casa de Cultură, va fi organizat un spectacol de cântece patriotice, colinde, dansuri și tradiții specifice Banatului.

Dacă în urmă cu un an, când România a sărbătorit Centenarul Marii Uniri, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică al Municipiului Caransebeș a organizat un spectacol dedicat evenimentului istoric național, anul acesta, la împlinirea a 100 de ani de la instaurarea administrației românești, instituția acordă o atenție deosebită evenimentului istoric regional în Banat.

Astfel, Primăria Municipiului Caransebeș, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică, în colaborare cu Casa de Cultură „George Suru”, Episcopia Caransebeșului și Colegiul Național „C.D. Loga”, va organiza cea de-a doua ediție a spectacolului „Regal pentru Centenarul Bănățean în Cetatea Caransebeș”.

Programul artistic va avea loc joi, 5 decembrie, începând cu ora 17.00, pe scena Casei de Cultură „George Suru” din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Vor urca pe scenă elevi ai Colegiului Național „C.D. Loga”, solista Anne-Marie Szaniszlo, Ansamblul Folcloric „Junii Gugulani”, Grupul Psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului și trupa de dans „Magnum Dance”.

De la Marea Unire din 1 Decembrie 1918, la instaurarea administrației românești în Banat din 1919, regalul artistic va transforma sala de spectacole a Casei de Cultură în scena evenimentelor istorice care au marcat făurirea Centenarului României, dar mai ales a Centenarului bănățean. Istoria se va împleti cu povestea, colindul și tradiția bănățeană, având menirea de a sublinia trăsăturile etnografice și culturalitatea Banatului. Împletirea dintre istorie, poveste și tradiție, dintre joc popular și dans modern, la care se adaugă magia sărbătorilor de iarnă, presărată prin sfântul colind, reprezintă darul organizatorilor, în Ajun de Sfântul Nicolae, pentru cei care iubesc România și Banatul, și care își doresc să descopere meleagurile bănățene, cu folclorul, portul popular, datinile și simțirea oamenilor-locului.”, ne-a declarat Roxana Novacovici, inspector turism în cadrul Centrului Național de Informare și Promovare Turistică al Municipiului Caransebeș.