Gluma se îngroașă la Primăria Prigor! Rea voință sau neștiință?!

Se lasă cu plângeri în grup la DNA după întâlnirea care a avut loc la Primăria Prigor. Păgubiții de pădure din comuna cărășeană spun că de aproape 2 ani s-au săturat să bată drumurile la Primărie fără niciun rezultat.

Cel care a luat inițiativa ședinței de la sfârșitul săptămânii trecute a fost un proprietar de teren căruia îi lipsește 1 ha de fond forestier.

Dănuț Turcin a descoperit lipsa pământului abia acum, la aproape doi ani de când Primăria Prigor s-a intabulat pe 52 de ha de teren forestier într-o zonă în care, conform amenajamentului silvic vechi, nu a deținut niciodată proprietăți. Problemele au început în ianuarie 2018, când consilierii locali de bună credință au aprobat un proiect de hotărâre privind situația cadastrală a comunei, după ce în procesul verbal al ședinței s-a făcut mențiunea primarului că acolo unde vor apărea probleme, Primăria va remedia situația.

Primarul Antonică Moț nu a răspuns însă la solicitările oamenilor, care au tot depus la Primărie cereri, spun ei. Mai mult, Antonică Moț i-a retras dreptul de semnătură viceprimarului Ion Vintilă după ce i-a făcut mai multe plângeri la Parchet, dar soluționarea a fost favorabilă viceprimarului prin neînceperea urmăririi penale. Primarul a făcut alte plângeri și contabilului Ioan Rotaru, pe motiv că nu și-a pus semnătura pe unele documente. Nici în acest caz nu s-a început vreo urmărire penală.

La ora actuală Primăria Prigor nu are nici jurist pentru că după 2015 când a ieșit la pensie angajatul Primăriei, cu greu s-a mai găsit un secretar până recent. Dar și aici sunt probleme pentru că juristul are un proces deschis pe rolul instanțelor de judecată într-o speță care nu este legată de locul de muncă și conform noului cod administrativ cel în cauză se suspendă de la locul de muncă până la soluționarea acelui proces. În aceste condiții fără secretar (jurist), fără drept de semnătură în cazul viceprimarului și cu un contabil deloc agreat de primar se pare că doar Antonică Moț este cel care decide în Primăria Prigor. Așa se face că edilul este cel care a întocmit un document prin care își asumă întreaga lucrare cadastrală punându-i la dispoziție persoanei fizice autorizate o decizie prin care spune că a înștiințat proprietarii de terenuri din zonă. Oamenii spun că este FALS pentru că nu au fost întrebați.

În urma sesizărilor oamenilor, viceprimarul Vintilă, alături de contabilul Rotaru, au solicitat sprijin de la Prefectură. Mai mult, oamenii au fost în audiență la prefectul Matei Lupu, când acesta a fost pe Valea Almăjului, și li s-au dat asigurări că pe cale amiabilă vor fi repuși în posesia pădurii, conform legii, însă Antonică Moț insistă să trimită oamenii pe calea instanței de judecată.

Cazul lui Petru Miclău, primul proprietar din comună care a descoperit că îi lipsesc 2.000 de mp, este cel mai elocvent pentru că omul s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Oravița, fără un răspuns până la această oră. S-a adresat și Prefecturii, care a trimis Corpul de Control și care a dispus îndreptarea erorii pe cale administrativă. S-a adresat Consiliului Local, care a dat o hotărâre în acest sens, hotărâre ce nu este pusă în aplicare de executivul Primăriei, în speță de primar, singurul care deține ștampila și semnătura autorizată. Primarul Antonică Moț l-a trimis pe om la plimbare, pe motiv că se poate adresa instanței. Ba mai mult, Antonică Moț a contestat la Prefectură acea hotărâre susținând că omul nu face dovada proprietății și că acea proprietate ar fi domeniu public, ceea ce este FALS, spune contabilul Ioan Rotaru: „Noi avem 3.500 mp de teren pe domeniul public, dar nu acolo, în fondul forestier. A informat eronat Prefectura care a solicitat abrogarea HCL -ului, pentru care acum ne judecăm în instanță”, a mai spus Ioan Rotaru.

După ce Express de Banat a participat la întrunirea de sâmbătă de la Primăria Prigor, la care au fost prezenți 30 de cetățeni cu aceeași problemă, la administrația publică locală au apărut astăzi alte cazuri. Primarul Moț a absentat, declarându-ne să este plecat din localitate. Toți acești oameni vor lua parte la ședința publică de Consiliu Local de joi, 5 decembrie, ora 10.00 pentru a solicita public primarului Antonică Moț îndreptarea erorilor.