Îndemn la Unitate de Ziua Națională la Caransebeș, o unitate în așteptare

Episcopul Caransebeșului a îndemnat la unitate națională de 1 Decembrie. În fața Catedralei Episcopale a avut loc ceremonialul religios cu ocazia Zilei Naționale. Cei care au făurit Marea Unire ne cheamă astăzi de ziua noastră la mai multă responsabilitate, credință și demnitate.

Oficialitățile județene și locale au stat alături de PS Lucian Mic pe treptele Catedralei, îndemnul tuturor fiind de înțelegere și unitate pentru binele copiilor noștri care reprezintă viitorul. Un viitor care a fost reprezentat astăzi foarte bine în centrul Caransebeșului pentru că părinții au ieșit cu copiii din case, au primit flori și baloane tricolore, stegulețe și au asistat, unii poate în premieră la parada militară.

Pe lângă Centenarul Bănățean noi toți românii comemorăm și 30 de ani de la Revoluția din 1989. Să nu uităm că acele evenimente ne-au adus libertatea de exprimare și de manifestare. Suntem liberi să ne rugăm și să ne exprimăm. Dar după 30 de ani ne întrebăm ce am făcut cu libertatea pe care tinerii din 89 au câștigat-o cu preț de sânge? o folosim pentru mai binele acestei țări sau ne batem joc de Biserică, unii de alții și de această țară! Pentru că libertatea prost înțeleasă duce la dezbinare și la haos îndepărtându-ne de valorile creștine”, a declarat Episcopul Caransebeșului.

La 1 Decembrie suntem chemați să reflectăm și să medităm la ceea ce au făcut înaintașii noștri pentru noi și pentru unitatea acestei țări și care au ieșit în Decembrie 1989 în stradă pentru ca noi astăzi să putem fi liberi.

Președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Silviu Hurduzeu a participat acasă, la Caransebeș la festivitățile prilejuite de Ziua Națională. Și Silviu Hurduzeu a avut același discurs de unitate și a vorbit și de aniversarea a 100 de ani de când Banatul istoric s-a alăturat României Mari.

Suntem astăzi împreună ortodocși și catolici, civili și militari, tineri și bătrâni, sociali democrați și liberali pentru că avem nevoie de unitate și avem nevoie de unitate nu doar de Ziua Națională. Transmit tuturor românilor din țară și din străinătate, militarilor aflați în teatrele de operații La Mulți Ani! pentru că România este acasă pentru toți”, a declarat Silviu Hurduzeu, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin.

Primarul Felix Borcean a vorbit de o unitate care însă suferă la nivel local:

După aproape 4 ani de administrație locală mi-aș fi dorit foarte multe lucruri, sunt sigur că și dumneavoastră cetățenii municipiului ai fi avut multe așteptări de la noi. Eu recunosc că nu sunt mulțumit sau sunt foarte puțin mulțumit de ce am realizat și poate că am fi putut realiza mult mai multe dacă ar fi existat unitate, unitate pe care iată astăzi la 101 ani în România și 100 de ani în Caransebeș se pare că nu am realizat-o. Am realizat doar o unitate teritorială, dar mai avem de muncit la unitatea dintre noi, la unirea în simțiri și în spirit. Fac apel la toți cei care sunteți aici. La fel cum am reușit zilele trecute un lucru foarte important să ne adunăm mulți cetățeni din Caransebeș și să dăm un semnal de unitate pentru spital prin acel Bal de Caritate. Cred că ziua aceasta frumoasă, cred că spiritul de sărbătoare, prezența dumneavoastră în număr mare ne va anima pe viitor și poate în următorii ani vom reuși să fim mai bun, mai uniți”, a menționat primarul Felix Borcean.

Edilul le-a urat tuturor celor prezenți în Piața Episcop Elie Miron Cristea La Mulți Ani și să aibă o sărbătoare frumoasă.

Gugulanii au putut să ia parte la slujba religioasă, la discursurile din partea oficialităților și defilarea Gărzii de Onoare, printre care un ploton de militari îmbrăcați în ținută de epocă din Primul Război Mondial membri ai Asociației Eugeniu de Savoya din Timișoara, dar și eleva Ioana Berzescu de la Liceul Militar din Alba Iulia, care a dorit să facă parte din plutonul de defilare de acasă alături de angajații din MAPN și MAI. La finalul defilării acțiunea s-a mutat în zona parcului Dragalina unde a avut loc un spectacol folcloric și unde s-au oferit 1500 de porții de sarmale.