Ramona Vița, Andreea Voica, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Petrică Miulescu Irimică, Camelia Ceocu, Simion Moise, Maria Milu Sorescu sunt marile voci ale Banatului pe care nu trebuie să le ratați, într-un festival de excepție.
Gala Laureaților a Festivalului „Tradiții Cărășene” prima ediție, urmată de un spectacol folcloric de seamă, cu soliștii cei mai îndrăgiți ai Banatului va avea loc joi, 06 octombrie, de la ora 17, la Sala Polivalentă din Reșița.
Evenimentul cultural, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin și cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin este o premieră în Banat și îmbracă straiele de sărbătoare pentru toți iubitorii muzicii folclorice și ai obiceiurilor tradiționale ale județului.
„Gala este momentul mult așteptat, dar până la această gală, care va avea loc joi, 06 octombrie, la Sala Polivalentă, de la ora 17:00, am avut mai multe etape. În data de trei octombrie a avut loc un concurs Tradiții Cărășene: subsecțiunile: teatrul popular și poezii, iar aseară a fost secțiunea de coregrafie și cea muzicală. A fost o mare bucurie pentru că un număr impresionant de participanți denotă un interes crescut, și bineînțeles scoaterea la iveală a tuturor frumuseților și bogățiilor pe care încă le mai are Banatul Montan. Nu putem să nu menționăm și secțiunile de expoziții, colecții și gastronomie care vor fi prezentate tot joi, între orele 09-11:30, iar de la ora 12:00 va avea loc jurizarea. Secțiunea de gastronomie va fi găzduită la Casa Cununiilor, în același interval orar, jurizarea deopotrivă la ora 12.
Așa cum subliniam, trebuie promovate și păstrate cu sfințenie toate aceste tradiții și obiceiuri, dar mai ales sprijinite de noi toți, atât de instituțiile specializate cât și de comunitate pentru a le avea, pentru a ne bucura de ele, fiecare dintre noi.”, a declarat Angelica Herac, referent de specialitate la CJCPCT Caraș-Severin.
Cel mai aștept moment al evenimentului va fi, cu siguranță, prezența pe scenă a celor mai îndrăgiți și renumiți artiști populari ai Banatului: Ramona Vița, Andreea Voica, Nicu Novac, Dumitru Teleagă, Petrică Miulescu Irimică, Camelia Ceocu, Simion Moise, Maria Milu Sorescu, acompaniați de către orchestra profesionistă „Virtuozii Semenicului”. Ansamblurile folclorice Datina și Bârzava- Reșița vor încânta și ele auditoriul prin performanța de excepție, așa cum și-au obișnuit public până acum.
„La fel ca și Angelica Herac, am ținut ca la acest spectacol să fie prezente cele mai mari voci ale Banatului de Munte pentru că donatorul nostru de credite, Consiliul Județean a ținut să invităm în acest mega spectacol marile voci ale Banatului, și spun asta pentru că publicul nu numai reșițean, ci și cel din județ se va bucura de prezența artiștilor de renume, de prezența ansamblurilor Bârzava și Datina, și nu în ultimul rând de prezența a două fanfare de notorietate de pe raza județului Caraș-Severin.
De asemenea, se cuvine să mulțumesc Episcopiei Caransebeșului cu care de foarte puțin timp am dat mâna pentru un nou proiect, ce va urmări, timp de un an, promovarea tuturor tinerilor în comunitățile mici ale județului. Ca și element inedit, pentru că suntem un centru de creație, ca să fim în asentimentul acestui spectacol, am ținut să aduc un plus de originalitate acestui eveniment și prin urmare, voluntarii de la ATOR Banatul de Munte vor împărți mâncare tradițională: pită cu untură cu ceapă, cârnați și clisă, dar și croafne bănățene, tuturor celor prezenți. Așteptăm pe toți iubitorii de folclor din Banat să se bucure de acest regal folcloric și sperăm noi ca prezența să ne confirme că acest eveniment s-a dorit a fi unul de amploare.”, a spus Dan Mirea, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș -Severin.
Proiectele Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș -Severin nu se opresc aici, acestea continuând pe tot parcursului lunii octombrie. În 08-09 octombrie va avea loc festivalul Văii Almăjului organizat la Rudăria, pentru ca în data de 14-15 octombrie, în Băile Herculane să fie organizat Festivalul Răchiei și al Produselor Tradiționale.