Refacerea Conacului Mocioni din Foeni, în atenția Ministerului Culturii! Plan de dezvoltare turistică pentru întreaga zonă

mocioni 2

Reabilitarea și revitalizarea Conacului Mocioni din Foeni are o importanță strategică, spun autoritățile județene, pentru dezvoltarea zonei de sud-vest a Timișului. CJT vrea să dezvolte în zonă piste de ciclism și să valorifice navigabilitatea Canalului Bega. Se vorbește și de punctul de trecere a frontierei de la Foeni care va crea condiții pentru transformarea conacului într-un centru cultural de importanță euroregională.  

Zilele trecute, șantierul de la Conacul Mocioni a fost vizitat de un expert din Ministerul Culturii. Carmen Ion s-a întâlnit la sediul consiliului județean cu reprezentanții administrației județene, cu membrii unității de implementare, proiectant și constructor. Discuțiile au abordat și partea legată de dezvoltarea turismului în zonă, odată cu revitalizarea conacului.

„Instituția noastră impulsionează dezvoltarea locală, în proximitatea imobilului care va fi restaurat și revitalizat, prin dezvoltarea pistelor de ciclism, valorificarea vecinătății cu canalul navigabil Bega și modernizarea stațiilor pentru transportul public din localitate. Proiectul este promovat la nivel internațional, astfel că punctul de trecere a frontierei de la Foeni – România-Serbia – creează condiții pentru transformarea Conacului Mocioni din Foeni într-un centru cultural de importanță euroregională.”, au transmis reprezentanții CJ Timiș.

CITEȘTE ȘI: Schelete de sute de ani, descoperite pe șantierul de la Conacul Mocioni 

La Foeni, de aproximativ două săptămâni, specialiștii Institutului de Studii Banatice „Titu Maiorescu” realizează cercetări arheologice preventive. De când au început săpăturile de pe perimetrul terenului aferent conacului au fost descoperite morminte; detaliile vor fi cuprinse în raportul de cercetare arheologică.

„Nu s-au descoperit construcții sau alte vestigii arheologice de mare importanță care să împiedice efectuarea lucrărilor de restaurare. Studiile viitoare ale specialiștilor vor releva mai multe despre oamenii înhumați în respectiva necropolă.”, au mai spus cei de la CJT.

Potrivit managerului de proiect, lucrările propriu-zise de refacere a Conacului Mocioni ar putea începe în luna august. Deocamdată se lucrează la proiectul tehnic. Reabilitarea are o valoare de aproape 3,5 milioane de euro, cei mai mulți bani provenind din fonduri norvegiene obținute prin RO-Cultura. Conacul ar trebui să fie gata până în aprilie 2024.

Foto: Consiliul Județean Timiș

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/