Anemia feriprivă: cauze, simptome și tratament

anemie
explo 1000x200

Anemia prin deficit de fier sau anemia feriprivă, cea mai răspândită formă de anemie, este cauzată de un nivel scăzut al fierului în organism. Fierul e necesar în producerea energiei, utilizarea oxigenului și proliferarea celulară, regăsindu-se în hemoglobină și în depozitele de fier ca feritina și hemosiderina.

Potrivit specialiștilor de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, cauzele deficitului de fier sunt: o dietă săracă în fier, așa cum au vegetarienii sau sugarii, alimentați exclusiv cu lapte matern o perioadă lungă de timp, existența unor tulburări de absorbție la nivel intestinal, precum sindromul de malabsorbție, boala celiacă sau gastrectomie subtotală. De asemenea, sângerarea cronică digestivă cauzată de ulcer, polipi colonici sau sângerările de cauză ginecologică, urinară sau de la nivelul aparatului respirator conduc de asemenea la apariția unui deficit de fier.

„Altă cauză poate fi un necesar crescut de fier al organismului în cazul femeilor gravide sau cele care alăptează. Simptomele deficitului de fier sunt: tegumente palide, slăbiciune, amețeală, oboseală, dificultăți de respirație, mâini reci, dificultăți de concentrare, bătăi rapide ale inimii, dureri toracice și apetit scăzut”, a declarat Dr. Catalin Tiplea, medic specialist hematologie.

Diagnosticul e dat de hemoleucograma cu indicii eritrocitari, frotiul de sânge periferic, reticulocite, feritina, sideremie și capacitatea totala de legare a fierului.

„În evaluarea cauzei deficitului de fier, atunci când vorbim de un pacient suspect de sângerări digestive, se vor efectua endoscopii digestive superioară și inferioară, un test pentru hemoragii oculte și ecografii abdominale. În cauzele ginecologice se recomandă efectuarea unui consult ginecologic, determinarea markerilor tumorali și o ecografie abdominală. Atunci când vorbim de probleme pulmonare, se recomandă efectuarea unei bronhoscopii și un RX toracic, însoțite de un consult pneumologic. Atunci când vorbim de un pacient suspect de deficit de fier de cauze urologice, se pot efectua o ecografie abdominală, un sumar de urină și obținerea hemosiderinuriei”, a mai explicat medicul.

Consumul de medicamente, de exemplu antiinflamatoarele nesteroidiene, o intervenție chirurgicală sau donarea de sânge pot reprezenta alte cauze ale deficitului de fier.

„Tratamentul anemiei feriprive presupune o dietă care să conțină alimente bogate în fier: carne de vită, de pui, curcan, în special ficat, pește, fructe de mare, broccoli, mazăre, fasole, orez, năut, linte, spanac, sfecla roșie și ciocolată neagră. Tratamentul substitutiv cu fier oral (150-200 mg/zi înainte de masă cu 30 minute) în combinație cu vitamina C se recomandă pentru a crește absorbția intestinală a fierului pentru o perioadă de 3-6 luni”, a mai explicat medicul.

După acest interval trebuie făcută o reevaluare a depozitelor de fier. Tratamentul cu fier intravenos se administrează în cazul intoleranței la preparatele de fier sau malabsorbție.

banner 970 x 250