Rectorul UVT vrea linie specială de imunizare împotriva Covid pentru studenți: „12.000 de doze de vaccin sunt neutilizate. Apelul meu este de a se încuraja pe aceste doze vaccinarea studenților”

Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiș, vrea ca studenții să fie imunizați cu dozele de vaccin rămase neutilizate în județ și argumentează cu faptul că școala ar trebui reluată față în față cât mai rapid. Potrivit unui studiu al Universității de Vest din Timișoara invocat de Pirtea, Timișoara pierde anual 150 de milioane de euro prin lipsa studenților la cursuri. 

Universitatea de Vest a măsurat impactul pe care îl are într-un an lipsa studenților în Timișoara, iar pierderea pentru oraș ar fi situată, potrivit deputatului liberal Marilen Pirtea, în jurul cifrei de 150.000.000 euro. Este unul dintre argumentele pentru care Pirtea susține că studenții ar trebui să fie vaccinați cât mai curând ca să se reîntoarcă la cursurile față în față.

„Apelul meu este de a se crea o linie specială în Timișoara pentru a se încuraja pe aceste doze rămase vaccinarea studenților. Să se creeze o linie în care studenții să poată veni să se vaccineze. Pentru că ne dorim licențele, măcar examenele de licență, să fie făcute față în față. Acești studenți trebuie să fie vaccinați. (…) 12.000 de doze sunt neutilizate, sunt disponibile. Nu cred că cineva își dorește ca studenții și copiii să fie într-un sistem prelungit (…) dacă din 3 ani, unul îl faci doar online, deficitul profesional e foarte mare. (…) Nu cred că ne dorim să fim tratați, în final, de medici pe ușa cărora să scrie «medic online» sau să ni se facă o casă de un inginer de rezistență făcut online. Nu avem aceeași siguranță și garanție a calității lucrurilor.”, a spus Marilen Pirtea.

Pirtea a mai precizat că „nu contează tipul vaccinului, câtă vreme este validat de organismele internaționale în domeniul sănătății.” 

Potrivit parlamentarului liberal, din cei 45.000 de studenți din Timișoara, 70% nu au domiciliul în Timișoara. Dintre cei care nu au domiciliul în Timișoara, 40% locuiesc în cămine, iar 60% în chirii.

„Un cuantum de 325 euro/lună pentru un student care locuiesc în cămin și undeva la 525 euro/lună pentru unul care stă în oraș cu chirie, 10 luni pe an pentru cei care sunt din afara Timișoarei, toate aceste calcule realizate duc la 150.000.000 euro pe an, un impact financiar pe care nu cred că Timișoara și-l permite în sens negativ a-l pierde.”, a explicat Pirtea.

În ceea ce privește personalul Universității de Vest din Timișoara, peste 70% dintre persoane și-ar fi exprimat intenția de a fi vaccinate. „Vaccinarea este o soluție pentru a fi față în față la cursuri, pentru că studenții vin, stau în cămine, merg la mall, în comunitate… scopul e să fie vaccinați cât mai mulți.”, a conchis deputatul PNL.