Record la fondurile europene derulate în județ. 400 de milioane de euro doar pentru apă și canal!

Liderul de la Palatul Administrativ, Sorin Frunzăverde, a susținut astăzi o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat principalele programe care se derulează din bani europeni în Caraș-Severin.

Pentru că în toate orașele județului lucrările de alimentare cu apă, canalizare și construire de stații de epurare sunt în derulare, oficialii Consiliului Județean au dat startul deplasărilor pentru a verifica stadiul investiției.

„Am derulat pe investițiile de apă și canalizare din Caraș-Severin, Programul ISPA, în valoare de 83.841.000 de euro, program încheiat. Derulăm în acest moment Programul Operațional Sectorial de Mediu numărul 1 în cele 8 orașe din județ, ceea ce înseamnă reabilitare și extindere a rețelei de apă și canalizare, stații de epurare și uzine de apă, în valoare de 133.917.197 euro. Acest POS 1 a creat 1.500 de locuri de muncă în Caraș-Severin, numai cu muncitori din Caraș-Severin și pe orizontală lucrează la acest program peste 30 de firme din Caraș-Severin. Are termen de finalizare sfârșitul anului 2015, a declarat astăzi Sorin Frunzăverde, președintele Consiliului Județean, în cadrul conferinței de presă pe care a susținut-o la sediul Palatului Administrativ.

Apă și în comune

Acesta a precizat că, în total, până în acest moment, derulate și în derulare sunt fonduri ISPA și POS 1, în valoare de 217.758.612 euro. „Pe baza documentației pe care am depus-o la Ministerul Mediului am câștigat un nou program pentru infrastructura de apă și canalizare în Caraș-Severin, pe Programul Operațional Sectorial de Mediu numărul 2, în valoare de 172.773.138 euro. Asistența tehnică se va scoate la licitație zilele următoare. Deci programul este câștigat la mediu deja. Încă 170 de milioane de euro. De data aceasta, ne adresăm și mediului rural. Sunt vizate: Anina, Băile Herculane, Bocșa, Caransebeș, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Oravița, Reșița, Teregova, Topleț, Mehadia, Berzovia, Băuțar, Grădinari, Ticvani, Greoni, Cârnecea, Secășeni. Programul începe, probabil, anul viitor, pentru că suntem condiționați de procedurile de licitație și va fi finalizat undeva până în anul 2020, a adăugat Frunzăverde.

Beneficiari sunt cetățenii!

Cu alte cuvinte, în total, în Caraș-Severin, pe cele 3 Programe: ISPA, POS 1 ȘI POS 2, Consiliul Județean a adus aproape 400 de milioane de euro, fonduri europene, doar pentru apă și canalizare.

„Și ca să nu avem discuții vizavi de participări și denaturări ale adevărului vizavi de faptul că unii nu știu niciodată ce li se face, uitați-vă pe sumele de care beneficiază anumite localități pe acest POS 2, adus de Consiliul Județean. Reșița este beneficiarul principal în continuare. Beneficiază de 42.525.069 euro. Cred că spune foarte mult această statistică financiară vizavi de ce face Consiliul Județean pentru tot județul, pentru că beneficiarii acestor investiții sunt locuitorii localităților respective. Asemenea lucrări nu puteau fi făcute din buget propriu. Nici măcar din bugetul guvernamental. Sunt fonduri europene, a subliniat liderul mini-parlamentului cărășean, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi.

Programul de modernizare a sistemului de alimentare cu apă sau de extindere a lui va continua în județ, în funcție de fondurile puse la bătaie de Uniunea Europeană. Potrivit masterplanului care a fost întocmit, alte 35 de comune sunt eligibile pentru a fi înscrise de Consiliul Județean în competiția pentru atragerea banilor europeni. Pentru 10 dintre acestea, lucrările vor începe la anul, pe POS 2, pentru că finanțarea a fost deja atrasă.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/