Sala polivalentă de 16.000 de locuri de la Timișoara continuă să fie subiectul unui veritabil război rece în politica și administrația capitalei Banatului. Diferența este că nu avem un Occident și un URRS față în față, ci o primărie liberală, care vrea sala lângă Stadionul „Dan Păltinișanu”, și o conducere a județului pesedistă, care vrea sala la intrarea în comuna Giroc, dinspre oraș. Partea interesantă este că ambele părți spun că trebuie să se pună de acord, însă faptic situația este chiar în aer.
Până acum, Primăria Timişoara a tot căutat un teren în zona din spatele Stadionului „Dan Păltinișanu”, până spre strada Cernei, unde sunt și acele cămine de nefamiliști, și în spate, până la calea ferata industrială, denumită de timișoreni a Sfântului Andrei, după Baza Sportivă 2 a Politehnicii. Consiliul Județean Timiș a propus un teren la ieșirea dinspre Calea Martirilor, exact unde începe teritoriul comunei Giroc. Acolo se află, pe niște platforme de betoane, structuri metalice pentru un fost sediu al Inspectoratului pentru Situații de Urgență. Tocmai aceste platforme ar urma să fie demolate, iar structura metalică – mutată și utilizată în alt scop. Însă, pentru a fi demolate, activele fixe trebuie trecute din domeniul public în cel privat al CJT, printr-o hotărâre de consiliu județean.
Grupul consilierilor PNL nu a votat proiectul
Așa cum era de așteptat, consilierii județeni PNL nu au votat pentru acest proiect. Luni, toți consilierii PSD au boicotat ședința de Consiliu Local Timișoara, iar primarul Nicolae Robu, liderul partidului de dreapta la nivel local, a spus că la CJT nu se va întâmpla ceva similar. Când s-a pus proiectul în discuție, mai mulți consilieri locali au avut întrebări. Liberalul Nicolae Bitea a întrebat dacă se pot demonta structurile unde a funcționat ISU, fiind vorba de clădirea construită cu fonduri europene. Președintele CJT Călin Dobra i-a spus că perioada este de cinci ani a trecut demult și nu e nicio problemă în acest sens. Bitea a ridicat și alte probleme.
Propuneri pentru sală: Timișoara, dar și Covaci!
Bitea a reiterat și ideea că locația potrivită este Timișoara pentru o sală polivalentă de anvergură, nicidecum în comuna Giroc. Liberalul, care este și directorul STPT, a propus ca toți consilierii să viziteze locația, în bloc, iar Dobra i-a răspuns că din 2014, nimeni nu l-a reținut pe Bitea să meargă în recunoaștere. „Vă rog să susțineți această sală polivalentă acolo unde este locul ei, unde e cel mai bine pentru cetățenii acestei regiuni, adică în Timișoara. Spun unii că în Cluj nu ar fi în municipiu, dar este la 20 de minute de centru. La Budapesta este în oraș, nu este în afara Capitalei”, a spus Bitea.
Viorel Matei a venit cu o altă idee, sala să se facă în comuna Covaci, din nordul orașului. „De doi ani discutăm. Noi, la CJT, avem la Covaci la dispoziție 7 hectare, de ce nu facem acolo un complex sportiv, să mulțumim pe toată lumea? Centrul legumicol l-am făcut oricum la Tomnatic. Avem acest teren în paragină, acolo poți face stadion, sală polivalentă, complex sportiv, poți face ceva care să rămână Timișoarei”, a spus consilierul PMP.
Proiectul a căzut. Reagan și Gorbaciov, pomeniți în plen
Proiectul pentru demolarea platformelor de beton nu a trecut, deoarece era un proiect de patrimoniu și necesita două treimi din voturi, imposibil fără voturile liberalilor. Liberalul Marian Vasile a spus că ar trebui să se apeleze la mai multe studii de specialiști, iar colegul său de partid Viorel Coifan a venit cu argumente istorice: „Știți ce i-a zis Reagan lui Gorbaciov? Take down the wall! Dărâmați zidul, în traducere. Adică, întâlniți-vă cu domnul primar să rezolvați lucrurile. Nu e un joc politic, e vorba de binele cetățenilor orașului și ai județului”, a spus Coifan.
Călin Dobra spune că votul liberalilor întârzie demararea investiției de 50 de milioane de euro
Președintele CJT, pesedistul Călin Dobra, a punctat că terenul respectiv este adus în discuție pentru că oricum ISU s-a mutat la Topolovăț, pentru accesul rapid la autostradă, pentru că din 2017, CJT a votat ca terenul de la Giroc să se pună la dispoziția Companiei Naționale de Investiții pentru construcția sălii, dar și pentru că tot CJT a votat un PUZ prin care locația respectivă trebuie să fie destinată pentru activități sportive. Iar dacă nu se va construi acolo sala polivalentă a CNI, se poate face un bazin de înot sau orice altceva pentru sportivi. De altfel, CNI va și alege locația, între ce propune CJ Timiş și ce propune Primăria Timişoara.
CJT are un teren de 9 hectare în locația amintită și acesta ar trebui dezmembrat. „CNI a solicitat 6 hectare pentru realizarea acestei investiții importante de 50 de milioane de euro. Acele 6 hectare presupun, pe lângă sală, și celelalte activități conexe, parcare, servicii, tot ce derivă din această investiție majoră. CJT a pus la dispoziție 9 hectare, mult mai mult decât a solicitat CNI. Atunci când s-a pus acel teren la dispoziție în 2014 se putea face simplu o dezmembrare, se puneau la dispoziție 6 hectare libere de sarcini și nu ajungeam în această situație de a avea contre din punct de vedere al atragerii acestei investiții din fondurile guvernamentale”, a explicat Dobra.
Liderul PSD consideră că locația CJT e mai bună pentru că îndeplinește cerințele legale. „Fac un apel și la grupul politic PNL, și la celelalte grupuri politice, să depășim această barieră a orgoliului fără limită, să facem front comun și să fim corecți în aceea ce înseamnă atragerea acestei investiții. CJT a pus la dispoziție din 2014 o singură locație. Și ne respectăm și suntem consecvenți în acest sens. Primăria Timișoara a pus la dispoziție cinci sau șase locații, care niciuna nu se preta la solicitările CNI. De aceea suntem în 2019 cu această investiție încă neaprobată, încă nedemarată și discutăm de Timișoara – capitala culturală 2021. Consiliul Județean a pus actele la dispoziție. Nu e treaba mea să caut vinovați, ci să încerc să atrag aceste investiții”, spune Dobra.
Președintele CJT crede că nu e o mare tragedie dacă sala nu va fi gata în 2021, pentru că este important și ce se întâmplă după acest an. „Timișoara 2021 e un an important, dar mai important e ce se întâmplă după 2021. Dacă CNI ia decizia ca locația să fie terenul Primăriei și este în regulă terenul Primăriei, eu voi solicita colegilor mei din Consiliul Local să aprobe aceste investiții. Fac un apel la președintele PNL Timiș să-și lase consilierii să aprobe proiectele de interes pentru județul Timiș, să lase aceste discuții. Cred că nu suntem conștienți ce importanţă are această investiție pentru regiune. Dacă astăzi am fi dat drumul pentru această demolare, imediat după demolare actele puteau fi puse la dispoziție și putea să se aprobe investiția”, a mai spus Dobra.