Reabilitarea termică a mai multor blocuri din Timișoara, blocată de lipsa ofertanților. Care e problema?

bloc 2

Zeci de proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Timișoara bat pasul pe loc, în principal pentru că la licitațiile demarate nu s-a prezentat nicio firmă interesată să înceapă lucrările. Ministerul Dezvoltării arată că analizează, pentru unele dintre aceste imobile, schimbarea soluției tehnice din panouri de tip sandwich în vată minerală.

Cele mai multe dintre imobilele incluse în proiectul Primăriei Timișoara de reabilitare a blocurilor, prin POR 2014-2020, nu și-au găsit o firmă dispusă să facă aceste lucrări. Așadar, proiectele sunt blocate. Datele vin de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației, ca urmare a unei interpelări făcută de deputatul liberal Marilen Pirtea.

La Primăria Timișoara, programul de reabilitare termică a blocurilor a început prin finanțările aprobate în 2018 și 2019. Administrația a semnat 18 contracte de finanțare pentru 68 de blocuri, prin POR 2014-2020. Au fost alese trei soluții tehnice pentru anvelopare: polistiren – pentru 7 blocuri, vată minerală bazaltică – pentru un bloc și panouri sandwich de aluminiu pentru 60 de blocuri.

„Primăria a pornit cu greu licitațiile pentru doar 9 din totalul de 18 proiecte semnate cu ADR Vest. Potrivit reprezentanților primăriei, au fost organizate minimum două – maximum 6 proceduri de achiziție pentru contractele de execuție, lucrări pentru 9 contracte de finanțare. Doar 7 contracte au fost atribuite din totalul de 9 licitate. Sunt blocurile pentru care s-a decis termoizolarea cu polistiren. Au rămas, așadar, 65 de blocuri pentru care sunt bani, dar nu s-a făcut nimic în plus, iar municipalitatea mai are doar 14 luni să le reabiliteze, pentru că se apropie termenul final prevăzut în proiect.”, spune deputatul PNL Marilen Pirtea.

Astfel, pentru proiectul de îmbunătățire a eficienței energetice a sectorului rezidențial prin reabilitarea termică a blocurilor de locuințe de pe strada C. Brediceanu nr. 13-15, Calea Torontalului nr. 14, strada Dropiei nr. 7 și strada Dâmbovița nr.22/A contractul de execuție a lucrărilor nu a fost semnat. Proiectul tehnic a fost avizat de ADR Vest pentru 3 componente din 4. „Se află în analiză modalitatea de aplicare a soluției alternative din DALI, respectiv soluția tehnică cu vată minerală pentru 3 componente. Pentru componenta 4, documentația tehnică refăcută de proiectant a fost retransmisă verificatorilor de proiecte.”, se arată în răspunsul Ministerului Dezvoltării.

Contractele de execuție ale lucrărilor nu au fost semnate nici pentru proiectele care includ blocurile de pe Cetății, Coandă, bdul. G. Dragalina, străzile Teiului și Burebista și Calea Circumvalațiunii. Aici este în analiză schimbarea soluției tehnice din panouri de tip sandwich în vată minerală. O situație similară este și în zona Averescu.

În ceea ce privește alte blocuri, achiziția de execuție a lucrărilor a fost anulată chiar și de mai multe ori, din cauza lipsei ofertanților. Licitațiile vor fi reluate. Este vorba despre proiectele de pe străzile Intrarea Doinei (nr. 19-21-23-25-31), strada Stelelor nr.6, bloc T20, Aleea Cristalului nr.1, bloc 74, sc. D și bulevardul Take Ionescu nr.11-13, zona Soarelui – Odobescu – Complex și strada Nicolae Titulescu nr. 10A, zona Aradului – Torontalului.

bloc

La blocurile din zona Dâmbovița, deși au fost obținute autorizațiile de construire pentru toate componentele, licitația a fost lansată de două ori, prin negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț, dar nu s-au prezentat ofertanți.

Beneficiarul va modifica soluția tehnică de reabilitare termică și pe Calea Circumvalațiunii nr. 67, Aleea FC Ripensia 16-22 și Gheorghe Lazăr 42, tot pentru că, în cazul unei serii de proiecte cu soluție tehnică similară procedura de achiziție lucrări a fost reluată de mai multe ori.

Pentru imobilele din strada Kiriac, nr.2, 2A, Intrarea Sepia nr.10, Mareșal Constantin Averescu nr.70, Intrarea Cerceilor nr.2, bloc D65 și Aleea Martir Nagy – contractul de execuție nu a fost semnat, proiectul tehnic este avizat de ADR Vest, s-au încheiat contractele de dirigenție de șantier și s-a lansat procedura de achiziție lucrări, dar nu s-a prezentat niciun ofertant. „Deoarece pentru o serie de proiecte cu soluție tehnică similară, procedura de achiziție a lucrărilor a fost reluată de mai multe ori, beneficiarul a luat în considerare varianta de modificare a soluției tehnice pentru reabilitare termică.”, se arată în documentul Ministerului Dezvoltării.

Pentru blocurile de locuințe din zona Take Ionescu – Torontal, achiziția de lucrări este întârziată, iar beneficiarul a solicitat proiectantului revizuirea documentației tehnico-economice în vederea relansării procedurii de achiziție lucrări. Se caută o soluție pentru refacerea documentației pentru relansarea achiziției de lucrări și la imobilele de pe strada Martin Ioan Stanciu nr. 2, Calea Martirilor nr.31, strada Științei nr. 3-5.

Pe de altă parte, procedura de achiziție a lucrărilor urmează să fie lansată în perioada imediat următoare pentru proiectul de pe strada Măslinului nr.11, scările A și B, strada Cernăuți nr. 10, 12, 14, strada Topologului nr.5, scările A și B, strada Topologului nr.1, scara A, strada Argeș nr.4, bulevardul Cetății nr.30 și strada Răsăritului nr.5. Iar pe  Aleea FC Ripensia, Corneliu Coposu, Surorile Martir Caceu, Măgura, Mareșal Averescu și Învățătorului lucrările s-au încheiat, pe anumite loturi, în timp ce pe altele sunt în desfășurare.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/