Planurile administrației județene cu privire la reabilitarea Castelului Huniade din Timișoara, care a găzduit Muzeul Banatului, au fost date peste cap de birocrație. Deși documentația de avizare a lucrărilor de intervenție a fost finalizată încă din primăvară, nici până acum nu a fost predată consiliului județean, ca să poată face pașii următori necesari începerii reabilitării.
În intenția autorităților județene era ca reabilitarea Castelului Huniade, închis de aproximativ 15 ani, să înceapă anul acesta, iar o parte a clădirii, partea de nord-vest, să fie redeschisă publicului în 2023, anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii.
În luna mai, CJ Timiș anunța că a fost avizată documentația de avizare a lucrărilor de intervenție (DALI) de către Comisia Națională pentru Monumente Istorice. Județul a alocat banii necesari realizării proiectului tehnic, ceea ce ar fi făcut posibilă reabilitarea monumentului cu bani europeni. Lucrările propriu-zise nu pot începe fără finalizarea proiectului tehnic. Iar acesta poate fi scos la licitație doar după ce CJT primește DALI-ul.
„Din păcate, încă, Ministerul Culturii nu a reușit să aprobe în comisia tehnico-economică această documentație DALI, deci nu a fost aprobată nici plata pentru proiectant. După ce vor aproba în această comisie, vor face plata, vor avea documentația recepționată și pot să o predea consiliului județean. Într-adevăr, noi avem prinși bani, 1.100.000 lei, pentru achiziția proiectului tehnic, dar nu putem demara procedura de licitație până nu obținem documentația la INP. Practic, se bate pasul pe loc de câteva luni de zile. Ei speră ca până la sfârșitul lunii noiembrie să ne predea documentația.”, a declarat Alexandru Proteasa, vicepreședintele CJ Timiș.
Castelul Huniade este cel mai vechi imobil din Timișoara. În ultimul an au fost discuții referitoare la o propunere de acoperire a curții interioare cu un acoperiș. Reprezentanții CJ Timiș au motivat această dorință prin faptul că ar obține o mie de metri pătrați în plus pentru organizarea de evenimente când vremea este nefavorabilă sau pentru expoziții cu piese foarte mari care nu ar avea loc în interiorul castelului.