Reabilitare după 30 de ani! 150.000 de lei pentru modernizarea laboratorului de analiză a apei potabile

Primăria Lugoj a anunțat că urmează să înceapă un proiect de modernizare a laboratorului de analiză a apei potabile, livrată prin sistemul de alimentare cu apă municipal.

Laboratorul este amplasat într-o cameră din cadrul Uzinei de apă nr. 2, cea mai mare din oraș, situată în aval de podul de cale ferată. Potabilitatea apei este determinată, în prezent, cu echipamente învechite, laboratorul nefiind modernizat niciodată, în ultimele decenii. Atât aparatura, cât și incinta sunt într-o stare precară, având nevoie de o reabilitare care nu mai suportă multe amânări.

„Situația actuală a laboratorului trebuie cât mai rapid îmbunătățită. Nu a fost niciodată modernizat de când funcționează. De aceea în bugetul pentru anul în curs am alocat 150.000 de lei pentru a reuși în următoarele luni să reabilităm această facilitate. Vor fi achiziționate echipamente noi și vom reface și încăperea unde se fac analizele. Sperăm să reușim în această vară să îmbunătățim starea laboratorului”, a explicat Bogdan Blidariu, viceprimarul Lugojului.

Laboratorul a fost pus în funcțiune în anul 1985, odată cu darea în folosință a stației industriale de tratare a apei de la fost întreprindere IURT. La început pentru probele de analiză se foloseau substanțe chimice, dar de la mijlocul anilor 2000 s-a trecut pe kituri rapide de verificare, care au în componență substanțe de amoniu, azotat, azotiți și mangan. Pentru determinarea nivelului bacteriologic este nevoie de o perioadă mai lungă de timp, de aproximativ 24 de ore.

Uzina de apă nr. 2 furnizează cea mai mare cantitate necesară pentru nevoile orașului din sursă de suprafață. Aproximativ 65% din apa pompată în sistemul de alimentare este prelucrată la uzina respectivă. Lugojul mai are două uzine de apă, din sursă de adâncime, una pe drumul Tapiei și alta pe strada Vicențiu Babeș, care completează necesarul.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/