REABILITARE. Consiliul Județean Timiș va prelua în administrare fostele tabere școlare din zona de est a județului

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Taberele școlare din județul Timiș au mari șanse să fie reabilitate de Consiliului Județean care este interesat să preia de la stat aceste locații, dintre care o parte se află într-o stare foarte avansată de degradare, pentru a le reintroduce în circuitul turistic școlar.

Demersurile au fost deja făcute de CJT, iar ministrul Tineretului și Sportului și-a exprimat intenția de a trece, până anul viitor, toate taberele din România în administrarea consiliilor județene. Președintele instituției, Călin Dobra, spune că două tabere necesită doar modernizare, însă celelalte trebuie reconstruite, iar problema ar putea fi rezolvată doar printr-o modificare legislativă. „Noi am făcut demersurile pentru a prelua aceste tabere care la ora actuală se află în administrarea Direcției Județene pentru Tineret și aparțin Ministerului Tineretului și Sportului. La nivelul Consiliului Județean, după cum am discutat și cu consilierii județeni, există acest interes de a moderniza aceste tabere și de a le deschide pentru activitățile de tineret, activitățile elevilor. Îmi doresc de mult să preiau aceste locații în domeniul public al județului și în administrarea Consiliului Județean, pentru a le face funcționale. Doar două tabere din cele cinci, cea de la Chevereș și Poieni Strâmbu sunt deschise și necesită doar modernizare, restul – Bogda, Herneacova și Poieni Sat sunt total în paragină și cred că aceste tabere pot să vină în sprijinul copiilor, iar printr-o colaborare cu Inspectoratul Școlar Timiș să le punem în valoare”, a declarat Călin Dobra, președintele Consiliului Județean Timiș.

Sute de elevi ar reveni în tabere

Înainte de 1989, în Timiș existau peste zece tabere școlare care ofereau elevilor sute de locuri de cazare. În prezent, tabăra de la Poieni Strâmbu dispune de 54 de locuri și cea de la Chevereş, de 46 locuri. În total, cele două centre oferă circa 100 de locuri de cazare în condiții decente, masă și petrecere a timpului liber. Centrul de agrement de la Poieni Strâmbu este așezat pe versantul nordic al munților Poiana Ruscă, la o altitudine de 384 metri, pe brațul principal de formare a râului Bega, într-un peisaj deosebit. Cei care vin aici vor avea la dispoziție o sală de mese cu capacitatea de 60 de locuri, sală de conferinţe cu 15 locuri, parc de joacă, pistă de minigolf şi teren de sport multifuncţional cu nocturnă. Tabăra este căutată şi pentru numeroasele obiective turistice care sunt în zonă. Se pot face ascensiuni pe Vârful Padeş (1.382 m, cel mai înalt din Munţii Poiana Ruscă), Vârful Rusca (1.376 m, al doilea ca mărime din aceiași munți), vizite la păstrăvării, mănăstiri sau peșteri.

STPT job 1000x200

La Chevereşu Mare, centrul de agrement este amplasat pe malul stâng al râului Timiş, în Pădurea Bacova, la 35 de kilometri de Lugoj. Tabăra are în dotare un parc de joacă pentru copii, cu balansoare, bloc alimentar propriu cu o cantină de 100 locuri, sală de conferințe cu 40 de locuri, teren de sport multifuncţional cu gazon artificial şi nocturnă, amfiteatru în aer liber cu capacitatea de 100 de locuri şi o pistă de minigolf. Aici se poate vizita parcul dendrologic de la Bazoșu Nou și stațiunea balneară Buziaș.

Clădirile taberelor din Poieni Sat (Vila 1 şi Vila 3) au fost ridicate în perioada Imperiului Austro – Ungar, între anii 1906 şi 1910, având ca scop asigurarea condițiilor de odihnă şi agrement pentru angajații Combinatului Siderurgic Hunedoara. Întreg domeniul se întinde pe o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați. Când erau funcționale, cele două tabere din Poieni puteau găzdui în jur de 130 de elevi. După 1994, acestea au fost închise și lăsate în paragină. Centrele de la Bogda și Herneacova sunt la ora actuală în aceeași stare avansată de degradare, iar singura șansă de a fi redate circuitului se întrevede începând de anul acesta.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/