Alpinistul timișorean Horia Colibășanu s-a dat bătut în expediția din Himalaya!

casinoherculane by sungarden

Horia Colibășanu și colegii săi de expediție au anunțat că renunță la proiectul ambițios din acest an, acela de a deschide o rută nouă în Himalaya, spre Vârful Dhaulagiri. Din cauza vremii nefavorabile, sportivii au hotărât să revină acasă, cu intenția de a relua anul viitor același proiect.

Horia Colibășanu, alpinistul român care a urcat pe opt dintre cele 14 vârfuri din Himalaya cu altitudine peste 8.000 de metri, a renunțat la expediția ambițioasă din acest an, aceea de a deschide o rută nouă spre Vârful Dhaulagiri, aflat la 8.167 m altitudine, din cauza vremii nefavorabile care l-ar fi expus pe el și echipa sa la riscuri foarte mari.

Colibășanu, împreună cu Marius Gane și Peter Hamor, și-au propus ca în primăvara acestui an să urce pe creasta nord-vestică a muntelui Dhaulagiri pe o rută nouă, proiect care poate fi echivalat cu intrarea în Cartea Recordurilor. Plecați în Himalaya de la începutul lunii aprilie, cei trei sportivi au reușit să ajungă însă până la 5.600 m altitudine, mai departe expediția fiind una dificilă, care ar fi putut să le pună viața în pericol, ca urmare a condițiilor meteo neprielnice pentru ascensiuni la mare altitudine.

„Aveam nevoie de o fereastră de vreme bună, cu vânt până în 30km/h în zona vârfului, pentru măcar patru zile. Urma să mergem încet, pentru că aveam greutate de cărat și nu eram aclimatizați la mare altitudine. Anul acesta, fereastra nu a venit. Se pare că, la fel ca în 2014, o perturbare a vremii în emisfera nordică duce la ploi interminabile în România, inundații în Slovacia și lipsa unor ferestre pentru ascensiuni fără oxigen în Himalaya”, a spus Horia Colibășanu.

CITEȘTE ȘI: Urmează cea mai grea expediție pe Himalaya pentru timișoreanul Horia Colibășanu

publicitate ziar expresb 1000x100 pizzeria Dimitrios 1000x100

Timișoreanul este totuși optimist în ceea ce privește acest proiect, în condiții de vreme potrivite pentru ascensiuni alpine.

„Partea bună pentru această rută este că am depășit porțiunea cea mai dificilă, un horn și perete tehnic foarte greu, zonă cu piatră care se poate desprinde. Am parcurs de foarte multe ori această porțiune pentru că a fost nevoie să o echipăm pentru cățărat. La capătul ei, mai sus de 5.600 de metri, pe creastă, deja se poate merge pe picioare. Anul viitor, cu o vreme bună, cu traseul parțial echipat, șansele noastre sunt mult mai mari”, a completat Colibășanu.

Echipa de expediție pe Dhaulagiri a fost formată din Horia Colibășanu (42), Marius Gane (51) – sportiv român de performanță și alpinist de mare altitudine și de Peter Hámor (53) – alpinistul slovac care a urcat pe toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri din Himalaya. Cei trei sportivi au avut o ascensiune fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

1000x100 untitled design set 970x90 px
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/